Nieuw! De Wetstraatweek

 

U weet dat ik wekelijks een stuk schrijf over de parlementaire week.

Niet iedereen heeft tijd (of zin natuurlijk) om lange teksten te lezen dus vanaf nu maken we voor u een versie in klank en beeld!

Elke vrijdag op mijn Facebookpagina en op YouTube. 

 

 

Getroebleerde stilte voor de storm

In de laatste rechte lijn richting ‘State of the Union’ - de regeringsverklaring op de tweede dinsdag van oktober - legt de regering traditiegetrouw de laatste finaliteiten voor de beleidsverklaring vast. In blijde maar toch eerder angstige verwachting van de beslissingen van de regering beleefde ik een relatief rustige maar daarom niet minder interessante week.

De coronapas

Geachte (digitale) vrienden,

Naar elke week alouder gebruik vertrouw ik op zaterdag mijn parlementair wedervaren toe aan dit sociaal medium. Dat is op deze druilerige versie niet anders. De voorbije dagen waren hectisch waarbij ik van hot naar her door het parlement diende te hollen. Ongetwijfeld was de goedkeuring van het samenwerkingsakkoord, dat de juridische basis legt voor een verdere uitrol van de coronapas het meest belangwekkende. Onze fractie onthield zich. Zoals u waarschijnlijk al hebt ontdekt gaan bij mij waarschuwingslichtjes aan wanneer we richting pasjesmaatschappij schuiven.

Eerste kamerzitting werd meteen nachtzitting

Na een deugddoende vakantie waarin de politiek echter nooit ver weg bleef, begon het parlementaire commissiewerk op 1 september en stond deze week de officiële heropstart van de plenaire parlementaire bezigheden op de agenda. Het werd meteen een zeer gevulde editie (die pas eindigde toen de kleine wijzer al ver naar de nachtelijke twee was opgeschoven), met zo stilaan onhoudbare spanningen binnen de meerderheid die er alles aan blijft doen om het parlementaire debat te ontlopen. Net als vorig jaar zal ik op Facebook elke zaterdag mijn impressies van de voorbije week met u delen.

Parlementaire week +1

Vorige week nam ik afscheid van u voor deze wekelijkse digitale ontmoeting want de Kamer ging in zomerreces. Zowat elk jaar wordt dat echter onderbroken. Herinnert u zich bijvoorbeeld nog het woord fipronil? Het heeft de parlementaire zomer van 2017 gekleurd met onder meer de zoektocht naar de vraag hoeveel potten mayonaise je per week moet verorberen vooraleer gezondheidsschade op te lopen.

De teloorgang van parlementaire controle

Geachte (digitale) vrienden,

Deze laatste week van het parlementaire jaar was er een die ik niet licht zal vergeten. Vaak valt die in de merkbare aanloop naar de komkommertijd en gebeuren er weinig aardverschuivende zaken maar nu stond ze bol van spanning en belangwekkende democratische ontwikkelingen. Ik nodig u graag uit om mijn slotstuk van dit bijzonder ongewone parlementaire jaar hier te lezen.

Olé Olé Oléander

Na een verkwikkend zonnig weekend in een onovertroffen Zeeland, begaf ik me Antwerpenwaarts om mijn parlementaire werk-op-afstand te hervatten. Werkversoepelingen in het parlement zijn blijkbaar nog niet aan de orde. Het komt de meerderheid net iets te goed uit om het commissiewerk via de camera en zittingen in een vrijwel lege plenaire zaal te organiseren. Dat haalt altijd wel schwung uit de vergaderingen en breekt nogal eens de parlementaire dynamiek. Wat ons betreft mag het ook in de Wetstraat weer naar normaal.

Artikel 1 van de encycliek-De Croo: de oppositie heeft nooit gelijk

Bij deze het moment waar u allen ongetwijfeld zeven dagen lang reikhalzend naar uitkeek: het wekelijks overzicht van mijn parlementaire werkzaamheden. De week begon onder een gunstig gesternte na ons hoogst vruchtrijke oppositiewerk voor de verdediging van de vrije meningsuiting en de jongste peiling.