Minimumbelasting multinationals

Minimumbelasting multinationals

Vorige week kwam het wetsontwerp minimumbelastingen voor multinationals in de Kamer.

‘Historisch’, noemde minister Van Peteghem dat.

Hoe men het ook draait of keert, het gaat natuurlijk over een voorstel tot belastingverhoging. Er wordt een nieuwe belasting ingevoerd ter waarde van ruim een half miljard.

Zijn wij tegen het correct belasten van multinationals?

Absoluut niet maar wat doet men met die extra middelen?

Deze regering koos er weer voor de opbrengst in de bodemloze put van de overheid te smijten. Dit betekent het volgende. Als die multinationals in een soort jutezak 634 miljoen storten en die jutezak in de begrotingsput gesmeten wordt door Van Peteghem, zullen wij waarschijnlijk nooit een plof horen omdat die zak de bodem nooit bereikt. Die bodem is er eigenlijk niet. Dit wil zeggen dat het een vergeetput is.

Van Peteghem had zowaar een taxshift kunnen doorvoeren, dat half miljard belastingverhoging kunnen omzetten in een nuttige belastingverlaging voor onze KMO’s.

Maar wat krijgen we? Een pure taxlift, een verhoging van belastingen, zonder dat hier een of andere belastingverlaging tegenover staat.

Van Peteghem kan zijn Vivaldi-genoten niet overtuigen om de ene belasting te verhogen in ruil voor een andere verlaging - de mislukte taxshift - maar hij slaagt er wel perfect in belastingen te verhogen zonder een andere daarbij de verlagen. Belastingen opdrijven, dat is zowat het enige waarin de Vivaldi-partijen akkoorden kunnen afsluiten. Dat toont voldoende het socialistische karakter van Vivaldi aan. Steeds meer geld naar de overheid.

Facebook, 12 december 2023