We moeten dringend werk maken van werkbaar werk.

We moeten dringend werk maken van werkbaar werk.

Dat we langer moeten werken om ons pensioensysteem betaalbaar te houden, daar is nagenoeg iedereen het over eens. Het beleid moet er echter alles aan doen dat de job van oudere werknemers werkbaar blijft. De sociale partners behandelen binnenkort het dossier zware beroepen. Over werkbaar werk schreven collega Jan Spooren en ik een opiniebijdrage in De Tijd.

Binnenkort ligt het dossier van de zware beroepen weer op tafel. Mag het iets meer zijn dan een nieuw lijstje? Eens nadenken over lichtere taken binnen een beroep, bijvoorbeeld?

 

Dat we langer moeten werken, van die noodzaak is stilaan zowat iedereen overtuigd. Langer werken vormt een essentiële voorwaarde om ons pensioenstelsel duurzaam te maken, ook en vooral voor de volgende generaties.

 

Deze regering doet belangrijke stappen, die in het verleden politiek niet haalbaar bleken. Het Federaal Planbureau berekende dat het nieuwe beleid de vergrijzingskosten tegen 2060 met 1,9 procent van het bruto binnenlands product doet dalen.

 

Het totaalverhaal steunt echter op nog drie andere poten. De doelstelling om langer te werken is enkel haalbaar als we ook garanderen dat voldoende jobs voor ouderen worden aangeboden, als we de loonevolutie binnen de loopbaan herbekijken en als bijzondere aandacht gaat naar werkbaar werk.

 

We leggen binnenkort een voorstel van resolutie neer om de werkbaarheid van de job voor oudere werknemers te verhogen. We willen de aandacht vestigen op sensibilisering, specifieke werkgelegenheidsplannen, verloning op maat en arbeidsmobiliteit. Ze vormen stuk voor stuk belangrijke aspecten van deze problematiek.

 

 


Werkgevers mogen oudere werknemers niet per definitie beschouwen als ‘verlopen talent’ of ‘onproductieve kostfactoren’. 

 


 

Maar de meest cruciale vereiste is een evolutie van het traditionele concept ‘zware beroepen’ naar een definiëring van ‘zware taken’. De starre en voorbijgestreefde collectieve benadering moet dringend plaatsmaken voor een meer geïndividualiseerde aanpak op maat. In de meeste sectoren en beroepen kan men zonder problemen zwaardere en lichtere taken onderscheiden. Met een beetje creativiteit en vooral flexibiliteit worden veel functies ‘werkbaar’. De betrokkenheid van de oudere werknemer bij het bepalen van een meer passende en comfortabele job- inhoud moet het uitgangspunt zijn.

 

Jongere werknemers horen eerder in- gezet te worden voor de zwaardere taken, zodat ze op latere leeftijd kunnen overschakelen naar bezigheden waar ervaring een grotere rol speelt, maar die fysiek en/of mentaal minder belastend zijn.

 

Het sociaal overleg dat over de pen- sioenhervorming op stapel staat, krijgt binnenkort het cruciale dossier van de zware beroepen op zijn bord. We durven de hoop uit te spreken dat het debat daarover voldoende creatief mag verlopen. Een nieuwe al dan niet aangepaste lijst opstellen van zogenaamde zware beroepen is niet de juiste weg. Wellicht vindt iedereen dat het eigen beroep het predicaat ‘zwaar’ verdient. En zonder enige twijfel heeft iedereen voor een groot deel gelijk.

 

Rechtvaardiger

 

We roepen alle betrokkenen op minstens eens na te denken over het bepalen en/of creëren van lichtere taken in een beroep. Dat is rechtvaardiger, en vooral de enige manier om tot oplossingen te komen die zowel voor werknemers als voor werk- gevers haalbaar zijn. Bijgevolg ligt hier een grote verantwoordelijkheid bij de sociale partners. Werkgevers mogen die oudere werknemers niet per definitie beschouwen als ‘verlopen talent’ of ‘onproductieve kosten’. Vakbonden moeten durven afstand te nemen van het collectieve denken en oog hebben voor de kansen die het aanstaande debat biedt om langere loopbanen ook haalbaar te maken.

 

Een beetje out of the box denken van alle belanghebbenden kan ertoe leiden dat het debat over langer werken meteen een aanzet is voor aangenamer werken. In sommige bedrijven zoeken en vinden werkgevers en werknemers nu al interessante oplossingen. Het is echter noodzakelijk dat álle ondernemingen een bijzondere inspanning leveren.

 

Als we allen, politici en sociale partners, die uitdaging succesrijk aangaan, winnen alle betrokkenen erbij. Niet alleen in de komende jaren, maar zeker ook in de verdere toekomst.

 

Jan Spooren en Peter De Roover

 

Kamerleden voor de N-VA en lid van de commissie Sociale Zaken

 

 


 

 

Gepubliceerd door De Tijd op 17 april 2015, hier op 18 april 2015.

 

 

Foto: Jan Spooren (c) N-VA.

 

 

TIP: Dankzij internet kunnen wij ook veel mensen bereiken buiten de klassieke media om. Help daarbij en deel dit artikel. Gewoon op de knop hieronder drukken.