Tussenkomst tijdens de herfstzitting 2017 van OVSE

Tussenkomst tijdens de herfstzitting 2017 van OVSE

De zestiende herfstvergadering van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) vindt plaats van 3 tot 5 oktober 2017 in Andorra. Ik kwam tijdens de eerste sessie tussen over het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië en riep de OVSE op om haar verantwoordelijkheid te nemen. U kan mijn vertaalde tussenkomst hier herlezen. 

 

Hartelijk dank mijnheer de voorzitter en de regering van Andorra voor de warme ontvangst vandaag.

 

Beste collega’s, we zijn hier vandaag om met elkaar te spreken over Mediterrane zaken en veiligheid in de regio dus dan kunnen we vandaag niet zwijgen over Catalonië en het onafhankelijkheidsreferendum en vooral de gewelddadige acties van de Spaanse overheid tegen de vredevolle uitoefening van democratische rechten en zelfbeschikking. Zaken die belangrijk zouden moeten zijn voor ons allemaal.

 

De Hoge Commissaris voor de mensenrechten bij de VN, Zeid Ra’ad Al Hussein, heeft een oproep gedaan voor een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar alle geweldplegingen tijdens het onafhankelijkheidsreferendum en vraagt de Spaanse overheid om mensenrechtenexperts toe te laten voor verder onderzoek.

 

Het minste dat we nu verwachten is dat de commissaris voor nationale minderheden van de OVSE, Lamberto Zannier, dezelfde oproep doet en zijn verantwoordelijkheid neemt door een onpartijdig onderzoek te starten over wat er in Catalonië is gebeurd op 1 oktober.

 

Ik citeer de burgemeester van Barcelona: “ het is onaanvaardbaar dat de politie wordt ingezet tegen het volk die op een vredevolle manier hun stemrecht uitoefent. Het volk dat in lange rijen staat te wachten om zijn recht om te stemmen uitoefent”.

 

Mijn wens is dan ook dat we vandaag allemaal Catalanen zijn. 

 

Bekijk de video via deze link.

 


 

Tussenkomst gedaan en hier geplaatst op 3 oktober 2017.

 

 

Foto: © Peter De Roover

 

 

TIP: Dankzij internet kunnen wij ook veel mensen bereiken buiten de klassieke media om. Help daarbij en deel dit artikel. Gewoon op de knop hieronder drukken.