Peter De Roover krijgt derde plaats op N-VA-lijst

Peter De Roover krijgt derde plaats op N-VA-lijst

Erevoorzitter Vlaamse Volksbeweging naar politiek

'Peter De Roover, erevoorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), krijgt de derde plaats op de N-VA-Kamerlijst in de provincie Antwerpen. Met De Roover wil de N-VA een sterk signaal geven dat ze haar Vlaams-nationalistische achterban niet verloochent', schreef Gazet van Antwerpen op 30 januari 2014.

Peter De Roover, erevoorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), krijgt de derde plaats op de N-VA-Kamerlijst in de provincie Antwerpen. Met De Roover wil de N-VA een sterk signaal geven dat ze haar Vlaams-nationalistische achterban niet verloochent.

 

Peter De Roover (51) is leraar Economie in het TSO aan een school in Antwerpen. Maar daarnaast speelde hij de voorbije decennia een prominente rol in de VVB, de onafhankelijke vereniging van Vlaams-nationalisten waarvan hij van 1989 tot 1998 voorzitter was. De jongste jaren is hij actief als chef-politiek bij het tijdschrift Doorbraak.be.

 

De Roover komt uit een Vlaams-nationalistisch nest. Zijn vader Jos zat achttien jaar in de gemeenteraad van Berchem, eerst voor de Volksunie, daarna als onafhankelijke. Vader De Roover verweet Hugo Schiltz dat hij de Vlaamse beweging had verraden met het Egmontpact. Uit die tijd dateert ook de vriendschap van de familie De Roover met de vader van Bart De Wever, die ook in Berchem woonde.

 

Aanbod van De Wever

 

Zoon Peter was lid van het KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) en later ook van de Volksunie. Samen met Jan Jambon behoorde hij tot de angry young men binnen die partij.

 

Woensdag werd aan uw krant bevestigd dat N-VA-voorzitter Bart De Wever hem onlangs ’een aanbod heeft gedaan dat hij niet kon weigeren’. Dat aanbod is de derde plaats op de Antwerpse Kamerlijst van de N-VA, die zeker leidt tot een zetel in het federale parlement. Met De Roover hoog op de lijst, wil de N-VA een signaal geven dat de partij haar programma weliswaar heeft verbreed, maar dat ze haar Vlaams-nationalistische wortels niet wil verloochenen.

 

Toch wekt de stap van De Roover naar de actieve politiek verbazing. In november zei hij nog in een interview in uw krant: ‘Ik krijg weleens politieke aanbiedingen. Dan denk ik daar lang over na, maar uiteindelijk kom ik weer bij het onderwijs uit.’

 

"Eeuwige dwarsligger"

 

Ditmaal is het dus anders uitgedraaid. In hetzelfde interview zei De Roover ook: ‘Ik ben een eeuwige dwarsligger. In een rechts milieu stel ik me links op, en omgekeerd.’

 

Met De Roover, die bekend staat om zijn kritische analyses van communautaire en andere kwesties, haalt de N-VA in elk geval geen jaknikker binnen in haar rangen.

 

LM

Labels