Open VLD: Campagne in het Turks

Open VLD: Campagne in het Turks

Dat Open VLD in andere talen campagne voert, is meer dan een detail. Mijn reactie kreeg een regeltje aandacht in Het Laatste Nieuws.

 

Open VLD pakte gisteren uit met een promotiefilmpje in het Turks. Die partij zet daarmee een stap waar de Nederlandse liberalen bijvoorbeeld fel tegen van leer trekken. Een interessante leestip: de reactie van Aida Tursic (VVD en zelf van Turkse afkomst).

 

Dat Open VLD daarmee het idee loslaat van het Nederlands als verbindende publieke taal voor iedereen in Vlaanderen, verdient meer aandacht dan het heeft gekregen. Onder het motto: als de anderen zwijgen, dan zal ik maar spreken, reageerde ik op twitter. Achter die ogenschijnlijke openheid gaat eigenlijk ook een stuitende neerbuigendheid schuil. Mijn tweet werd vermeld in Het Laatste Nieuws.

 

In enkele reacties ging het over de rijdom van meertaligheid. Die betwisten wij uiteraard niet maar tegen de verdere verbrokkeling van Vlaanderen in (taal)eilandjes verzetten wij ons als gemeenschapspartij wel. Het Nederlands is van iedereen die in Vlaanderen woont, niet alleen van de autochtonen.

 


Wat heeft Open VLD tegen Russisch-, Spaans-, Duits- of Tsjetsjeenstaligen dat ze die zo in de kou laat staan?


 

Open VLD kondigde ook promofilmpjes aan in het Arabisch en het Frans. Kwatongen zouden het vermoeden kunnen uitspreken dat het de bedoeling is om onder het mom van diversiteit nog eens goede oude Franstalige liberale kiespropaganda te kunnen voeren.

 

Blijft de vraag: wat heeft Open VLD tegen Russisch-, Spaans-, Duits- of Tsjetsjeenstaligen dat ze die zo in de kou laat staan?

 

Open Vld stelt Turkse politici apart voor

 

Het Laatste Nieuws – 8 mei 2014

 

Opvallend: Open Vld heeft gisteren z'n kandidaten van Turkse origine apart voorgesteld. Officieel omdat liberalisme veel mensen van vreemde origine aanspreekt. Officieus: om de Turkse kiezer te charmeren.

 

Voorzitster Gwendolyn Rutten vindt het absoluut niet vreemd om de Turkse kandidaten afzonderlijk te presenteren. "Zij dragen uiteraard hetzelfde programma uit als alle andere kandidaten. En ze hebben zich voorgesteld als 'Limburger', 'Oost-Vlaming' of 'Antwerpenaar'. Maar zij mogen trots zijn op hun Turkse roots. De liberalen steken niemand in een hokje. We geloven juist in de kracht van diversiteit en dat willen we tonen. Uiteraard reiken we de Turkse gemeenschap de hand, maar dat doen we al meer dan een jaar. Het is geen verkiezingsstunt."

 

Dat daarvoor het campagnefilmpje werd gedubd en de slogan vertaald, doet de wenkbrauwen van N-VA'er Peter De Roover fronsen. "Behoorlijk neerbuigend als je 't fijn nagaat. Vlaamse Turken begrijpen geen Nederlands?" Meyrem Almaci (Groen), zelf met Turkse roots, ziet minder graten in de campagne. "Ik moedig meer diversiteit aan. Maar die moet ook in het beleid zichtbaar zijn. En daarvoor moeten de kandidaten op een verkiesbare plek staan. Wat bij Open Vld niet echt het geval is." (IVDE)

 

(geplaatst 8 mei 2014)

 

FOTO: Nieuw partijlogo van Open VLD?

 

TIP: Dankzij internet kunnen wij ook veel mensen bereiken buiten de klassieke media om. Help daarbij en deel dit artikel. Gewoon op de knop hieronder drukken.

Labels