N-VA legt afschaffing avondklok op tafel

N-VA legt afschaffing avondklok op tafel

 

Fractievoorzitter in de Kamer Peter De Roover dient een wetsvoorstel in om de avondklok stop te zetten. “Hopelijk komt er dan een ernstig en publiek debat in de Kamer over het opleggen van dit collectief huisarrest.”

Het voortzetten van de avondklok beroert de gemoederen zeer. Logisch, want het opleggen van zo’n collectief huisarrest tast een fundamenteel basisrecht aan. Over de invoering en de handhaving van een avondklok vond geen open debat plaats in het parlement. De N-VA-Kamerfractie wil dat nu afdwingen door het indienen van een wetsvoorstel dat een einde stelt aan de avondklok, ingevoerd bij ministerieel besluit. “Als er goede argumenten zijn om die avondklok te verlengen, dan willen we dat het parlement daarvan in kennis gesteld wordt. We merken echter dat zo’n cruciale gegevens niet aan de volksvertegenwoordiging worden meegedeeld”, zegt Peter De Roover. “Door het neerleggen van ons wetsvoorstel dwingen we de regering om haar beleid daaromtrent te verantwoorden en alle Kamerleden om hierin kleur te bekennen.”

De voorzitter van Open Vld Egbert Lachaert riep onlangs op om over de avondklok een grondig debat aan te gaan, maar het bleef daar bij. Vragen vanuit de N-VA-Kamerfractie naar de argumenten voor het verlengen van die avondklok blijven onbeantwoord. Daarom zet De Roover nu een noodzakelijke stap verder. “We rekenen er op dat alvast Open Vld ons daarin volgt. Wij zullen de dringende behandeling van ons wetsvoorstel vragen, zodat het debat in de Kamer snel kan worden gevoerd. Basisrechten inperken bij ministerieel besluit, zonder open debat met de pro’s en contra’s en zonder de afweging van de proportionaliteit, is voor ons onaanvaardbaar. Het gaat hier niet over de kwestie van versoepelingen maar over de doeltreffendheid van maatregelen en, uiteraard, over basisrespect voor de democratie.”

 

Persbericht van 7 maart 2021. 

Foto: Belga