Geruisloos naar een politiestaat? Waarom Peter De Roover een debat over de avondklok wil: “Dit gaat over basisrechten”

Geruisloos naar een politiestaat? Waarom Peter De Roover een debat over de avondklok wil: “Dit gaat over basisrechten”

 

“Het parlement moet kunnen oordelen over de rechten en vrijheden van burgers.” Kamerfractievoorzitter Peter De Roover legde op Radio 1 uit waarom de N-VA-fractie in een wetsvoorstel de afschaffing van de avondklok bepleit. “Het kan niet dat we zoiets ’s ochtends in het Staatsblad moeten lezen zonder dat de volksvertegenwoordiging betrokken werd.”

“Wij hebben de indruk dat het een beetje begint te wennen, als we niet opletten. Dat het normaal wordt geacht dat die maatregel alsmaar wordt verlengd. Wij vinden dat niet normaal, daarvoor is die maatregelen te ingrijpend.” De Roover wijst erop dat het om grondwettelijk verankerde basisrechten gaat. “Het parlement moet zijn zeg hebben, want het is het parlement dat op het einde van het verhaal beslist of zo’n dingen doorgaan of niet.”

Volgens De Roover stellen veel mensen vraagtekens bij het nut van een avondklok voor iedereen en overal. De tegenwerping dat een algemene avondklok de handhaving makkelijker maakt, wuift hij weg. “Als we iedereen verbieden om ook overdag buiten te komen, wordt het nóg makkelijker om te handhaven. Maar zo ga je wel geruisloos naar een politiestaat. Wanneer ’s nachts dingen gebeuren die niet mogen, moet dat worden aangepakt. Maar daarvoor ga je geen basisrechten opheffen.”

 

Beluister hier het volledige interview. 

Foto: Radio 1

Labels