De pers over de erkenning van de Armeense genocide door premier Michel op 19 juni 2015

De pers over de erkenning van de Armeense genocide door premier Michel op 19 juni 2015

Premier Charles Michel (MR) heeft in de plenaire zitting van de Kamer de Armeense genocide erkend in naam van de voltallige Belgische regering na een vraag van mij en collega Patrick Dewael (OpenVLD) tijdens het vragenuurtje. Dit is wat de pers hierover schreef. 

 

De Morgen

 

Belgische regering erkent Armeense genocide 

 

Premier Charles Michel (MR) heeft in de plenaire zitting van de Kamer de Armeense genocide erkend in naam van de voltallige Belgische regering.

 

Michel kreeg in de Kamer vragen voorgeschoteld over het Belgische standpunt inzake de kwestie. "Het zou mooi zijn als de Belgische regering in het parlement alle duidelijkheid over haar standpunt zou verschaffen", zei Peter De Roover (N-VA).

 

Open Vld'er Patrick Dewael verklaarde alvast dat de volkerenmoord op de Armeniërs volgens zijn fractie als genocide bestempeld moet worden. Michel sloot zich daarbij aan: "De tragische gebeurtenissen moeten als genocide worden bestempeld en dat is de positie van de Belgische regering."

 


Belga (overgenomen door verschillende nieuwssites) 

 

Belgische regering erkent de Armeense genocide 

 

De "tragische gebeurtenissen" die tussen 1915 en 1917 hebben plaatsgevonden in het Ottomaanse Rijk "moeten worden bestempeld als een genocide". Dat heeft premier Charles Michel (MR) gezegd in de Kamer. De federale regering erkent daarmee de Armeense genocide.

 

Met de Armeense genocide wordt de periode bedoeld waarin honderd jaar geleden tussen de 1 en 1,5 miljoen Armeniërs in het Ottomaanse Rijk ten tijde van het regime van de Jonge Turken werden gedood. Een aantal landen en instanties heeft de volkerenmoord al vroeger als genocide erkend, maar in Turkije zelf blijft het een delicate kwestie.

 

Hoewel premier Michel in de media al eens eerder de term genocide had uitgesproken, was het nog nooit officieel gezegd in het parlement. Tot nu.

 

Kamerfractieleider Dewael (Open VLD) vond dat de premier geschiedenis schreef met de erkenning. "Mijn partij en ikzelf hebben geen nood aan verbloemende termen of ontwijkende antwoorden. Het was een genocide", klonk het. Ook bij Peter De Roover (N-VA) weerklonk tevredenheid over het klare standpunt van de eerste minister. Hij kondigde aan dat zijn partij onmiddellijk een resolutie zal indienen zodat ook de Kamer zich kan uitspreken. De demarche situeerde De Roover in een proces om de verzoening tussen Turkije en Armenië te bewerkstelligen.

 

Het debat over de erkenning van de Armeense genocide zorgde de voorbije weken voor beroering, vooral in het Franstalige landsgedeelte. Bij CDH werd bijvoorbeeld Brussels parlementslid Mahinur Özdemir aan de deur gezet omdat ze bleef weigeren de genocide te erkennen.

 


 

Onze persmededeling vind je door hier te klikken.

 


 

Hier geplaatst op 19 juni 2015. 

 

Foto: Premier Michel tijdens uiteenzetting. © Hendrik Vuye

 

TIP: Dankzij internet kunnen wij ook veel mensen bereiken buiten de klassieke media om. Help daarbij en deel dit artikel. Gewoon op de knop hieronder drukken.