De pensioenhervorming is diepgaand, maar rechtvaardig

De pensioenhervorming is diepgaand, maar rechtvaardig

Discussies over pensioenen worden snel emotioneel. Wat ook te begrijpen is. Maar als vakbonden aantoonbaar valse informatie verspreiden, moet er gereageerd worden. Dat deed ik gisteren op de webstek van De Morgen.

 

Het pensioendebat belangt iedereen aan. Jarenlang spiegelde de overheid de werknemers even 'plezante' als onrealistische pensioenperspectieven voor en wekte ze de indruk dat we steeds vroeger 'op rust' zullen gaan. Hoewel de vergrijzing en de oplopende pensioenfactuur perfect te voorzien waren, trokken de politiek verantwoordelijken zich massaal terug onder een stolp waar fel kunstlicht de illusie wekte dat de zon bleef schijnen. De prijs van dat non-beleid is heel hoog. De Commissie Pensioenhervorming 2020/2040 schrijft: "Bij ongewijzigd beleid is het pensioensysteem op termijn financieel niet houdbaar..."

 

Deze regering doet wat al lang geleden had moeten gebeuren: een langetermijnbeleid op poten zetten om ervoor te zorgen dat ook de volgende generaties over een pensioen kunnen beschikken. Over die plannen kan een boeiend debat gevoerd worden. Ze steunen op de voorstellen van de Commissie Pensioenhervorming, zonder die helemaal over te nemen. Frank Vandenbroucke wijst op de verschillen maar vervalt niet in brutale afwijzing. Hij voedt daarmee het kwaliteitsvolle debat. Dat kan spijtig genoeg niet gezegd worden van de vakbonden.

 

Die maken zich vandaag schuldig aan desinformatie met populistische slogans die, als ze genoeg herhaald worden, uiteindelijk ook diep doorsijpelen bij een deel van de bevolking. Wie heeft belang bij deze paniekzaaierij?

 

De regering-Michel zet een pensioenhervorming op de rails die ons pensioenstelsel diepgaand en rechtvaardig hervormt, waarbij verworven rechten worden gerespecteerd en lange overgangsperiodes voorzien.

 

De specialisten van de vakbonden weten dat natuurlijk. Toch voeren zij een negativistisch discours op basis van aantoonbaar onjuiste argumenten. Zo krijgen leerkrachten van de vakbonden een apocalyptisch beeld opgehangen van wat hen te wachten zou staan.

 


 

Pijnloos kan de operatie niet zijn, daarvoor werd te lang gewacht om in te grijpen. Maar als de wonde al stinkt, hou dan de zachte heelmeesters uit de buurt, want anders draait het uit op amputatie.

 


 

De syndicaten klokken hun berekening af op een totale inspanning voor gepensioneerde leerkrachten van 407 tot 515 euro per maand. Een kaalslag die evenwel uitsluitend ontspruit aan de wat overspannen verbeelding van die bonden zelf. Even overlopen:

 

Voor leraren zullen de studiejaren in de toekomst niet meer meetellen om de loopbaanduur te bepalen. Die maatregel wordt stapsgewijs ingevoerd. De vakbonden beweren dat die aanpassing 88 tot 140 euro/maand zal kosten. In werkelijkheid zal die ingreep op het pensioenbedrag geen effect hebben, mits langer te werken - want daarover gaat het natuurlijk wel.

 

Het pensioen zal in de toekomst berekend worden over het loon van de hele loopbaan, zoals dat bij andere werknemers het geval is. Volgens de vakbonden scheelt dat 178/204 euro per maand. Het gaat echter over een onderdeel van de totale hervorming, dus mikkend op 2030, zonder terugwerkende kracht. Het is nadrukkelijk voorzien dat de pensioenen daardoor niet zullen dalen.

 

De zogenaamde voordelige tantièmes worden - na sociaal overleg - voor de toekomst herzien. De vakbonden zeggen dat het 101/110 euro per maand zal kosten. Het regeerakkoord zegt expliciet dat de opgebouwde rechten gewaarborgd blijven.

 

Voor de jaren in tijdelijke dienst zal er in het onderwijs niets veranderen.

 

De vakbonden maken daarvan een verlies van 88/99 euro per maand. Dit is niet meer ernstig te noemen en valt zeker niet onder de noemer 'informatie'.

 

Pijnloos kan de operatie niet zijn, daarvoor werd te lang gewacht om in te grijpen. Maar als de wonde al stinkt, hou dan de zachte heelmeesters uit de buurt, want anders draait het uit op amputatie. De enige correcte boodschap is er een die doordrongen is van solidariteit: met zijn allen een beetje langer aan de slag voor een volwaardig pensioen voor iedereen, ook voor de jongeren later.

 

Het zou mooi zijn mochten de vakbonden daarbij partners zijn en hun kritische rol op een correcte manier invullen. Ook hun leden hebben recht op juiste informatie.

 

Hoe beter de burger wordt geïnformeerd, hoe meer hij geneigd zal zijn om mee te stappen in dit cruciale veranderingsproces.

 

 

Gepubliceerd op de webstek van De Morgen op 20 november 2014, hier op 21 november 2014.

 

Foto: © www.pensioen.com

 

TIP: Dankzij internet kunnen wij ook veel mensen bereiken buiten de klassieke media om. Help daarbij en deel dit artikel. Gewoon op de knop hieronder drukken.