“Campagne voor Ottomaanse Rijk 2.0 in België ongewenst”

“Campagne voor Ottomaanse Rijk 2.0 in België ongewenst”

Net zoals bij de twee verkiezingen in 2015 organiseert de Turkse regeringspartij AKP naar aanleiding van het aanstaande grondwetsreferendum verkiezingsmeetings in West-Europese landen. In Duitsland werden twee van dergelijke meetings verboden, de Nederlandse regering noemt ze terecht ongewenst en de Oostenrijkse regering wil een gezamenlijk Europees initiatief om dergelijke optredens te verhinderen.

Op 10 mei 2015 sprak de Turkse president Erdogan in de Hasseltse Ethias Arena voor zo’n 15.000 aanhangers en sprak daar zeer gepeperde taal. Peter De Roover ondervroeg minister Reynders daarover in de Kamer en besloot zijn tussenkomst toen met de woorden: “Het is stuitend dat hij de mensen van Turkse afkomst blijft rekenen tot de Turkse politieke ruimte. In essentie haalt de boodschap van Erdogan het aloude idee van de gastarbeider weer uit de mottenballen, hetgeen wij zeer betreuren. Dat een buitenlands staatshoofd hier optreedt als politiek activist die de integratiegedachte komt tegenwerken, verdient onze openlijke afkeuring.

 

Ook vandaag blijven de verkiezingscampagnes van Turkse politici op ons grondgebied bijzonder ongepast. De Roover kan zich helemaal vinden in de woorden van de Duitse minister van Integratie Rainer Schmeltzer (SPD), die zegt dat de verdeeldheid in de samenleving hiermee vergroot. Schmeltzer meent dat “zulke verdelende verkiezingsoptredens met antidemocratische doelstelling bij ons in Duitsland niet gewenst zijn.”

 

Vergeten we niet dat het dit keer bovendien gaat over de promotie van een grondwetswijziging die volgens critici neerkomt op een ordinaire staatsgreep. “Straf dat we hier meetings zien georganiseerd worden om het Ottomaanse Rijk 2.0 in te voeren”, zegt Peter De Roover.

 

Het is voor hem alleszins onaanvaardbaar dat dergelijke meetings “mensen in Vlaanderen op basis van de Turkse politiek tegen elkaar opjutten. Daar moet paal en perk aan gesteld worden”, vindt de fractievoorzitter van de N-VA.

 

De Roover vraagt de Belgische regering na te gaan “in welke mate werk kan gemaakt worden van de vraag van de Oostenrijkse regering om deze uitvoer van Turkse problemen naar Europese landen samen met andere lidstaten een halt toe te roepen”.

 


 

Persmededeling van 5 maart 2017. 

 

Foto: van webstek Elsevier

 

TIP: Dankzij internet kunnen wij ook veel mensen bereiken buiten de klassieke media om. Help daarbij en deel dit artikel. Gewoon op de knop hieronder drukken.

 

LEESTIP: Belangstelling voor de selectie van mijn schrijfsels uit 2016? Stort 19,95 euro (verzending inbegrepen) op rekeningnummer BE52 4143 3177 6109 met vermelding van uw volledige adres en binnenkort liggen 226 blz. De Roover in uw bus.