"Wij weigeren gezondheid en economie tegen elkaar uit te spelen"

"Wij weigeren gezondheid en economie tegen elkaar uit te spelen"

 

Deze maand mocht ik het commentaarstuk schrijven voor ons ledenblad Leo. In crisisperiode moet een verantwoorde partij ook verantwoordelijk handelen en goedkope slogans slaken, hoort daar niet bij.

Maar wat deze crisis nog eens duidelijk maakte: België is een wanconstructie, een staatsstructuur waar we in ieders belang vanaf moeten.

 

Politiek gekissebis helpt niet om een gezamenlijke vijand te bestrijden. Corona is zo’n vijand.

Daarom kiest de N-VA voor een
constructief-kritische aanpak. Wij gaven geen vertrouwen aan het anti-N-VA-project Wilmès II, amper 38 op de 150 Kamerzetels tellend en zonder programma. Wij steunden wel de bijzondere machten, maar met de eis dat men die alleen tegen corona en zeer uitzonderlijk gebruikt.

Onze verantwoordelijke houding maakt ons niet blind voor de zwakheden van de Belgische regering. Wilmès II eist bijvoorbeeld wekenlang de bevoegdheid op om mondmaskers te voorzien en te werken aan een opsporingsapp. Wanneer blijkt dat het Belgisch niet lukt, schuift ze die door naar het Vlaamse niveau.

We kunnen daar nu woest tegen protesteren. Dat is gemakkelijk maar goedkoop. Het baat de Vlamingen meer het beleid positief te beïnvloeden. Onze Kamerfractie kon Wilmès II intomen bij het gebruik van de volmachten, Ben Weyts neemt de leiding inzake onderwijs, Jan Jambon eist een verantwoorde en duur- zame heropstart van onze economie.
Dat laatste is noodzakelijk. Wij weigeren gezondheid en economie tegen elkaar uit te spelen. Ook een lockdown maakt mensen ziek. En zonder economische activiteit kan ons gezondheidssysteem niet gefinancierd worden.

België blijft natuurlijk wat het is. Deze wanconstructie, in normale omstandigheden al zeer hinderlijk, blijkt in crisistijden ronduit schadelijk. Een eenvoudige structuur met duidelijke bevoegdheden kan zo’n crisis doeltreffender aanpakken. Confederalisme noemen wij dat.

 

Voorwoord uit Leo magazine van mei 2020.