Wat leren we uit de passage van Jan Jambon en de politietop?

Wat leren we uit de passage van Jan Jambon en de politietop?

 

Feiten, daar moeten politici zich op steunen en dat zal ik blijven doen, ook al is dat tot ergernis van wie politiek bedrijven gelijk stelt aan emoties ventileren. De heisa van de voorbije dagen ging over het geheugen van een politicus, niet over de vraag waar een gruwelijk dossier dossier misliep. Daar begint nu verandering in te komen, eindelijk.

Gisteren ging ik in debat op Terzake met Stefaan Van Hecke (Groen) over de zaak-Chovanec.

Enkele citaten:

“De framing t.a.v. Jan Jambon heeft gefaald. Maar daarmee is de zaak niet afgelopen. Het is stuitend dat de hiërarchische overheid, de politiediensten, niet de inlichtingen gaf waarover men beschikte. Aan die kant is een ernstig probleem.”

“Kabinet-Jambon heeft destijds het politierapport gevraagd. Je moet ervan uitgaan dat dat correct is, tot eventueel het tegendeel bewezen is. Als we alles per definitie gaan wantrouwen werken instellingen niet meer. Blijkbaar is er een tweede uitgebreider rapport. Dat signaal is nooit gegeven en dat moet bekeken worden.”

“Jan Jambon heeft gedaan wat hij moest doen. Ik denk dat het publiek de voorbije dagen gemerkt heeft dat er eerder een politieke afrekening dan een feitelijke afrekening heeft plaatsgevonden.”

In een tweet vatte ik de kamercommissiezitting van gisteren samen:

“Wie een standpunt vormt op basis van feiten weet nu dat Jan Jambon geen fouten heeft gemaakt in de droeve zaak #chovanec. Wie feiten vormt op basis van zijn standpunt zal daar nooit van te overtuigen zijn.”

Herbekijk de uitzending hier. 

 

Uitgezonden op 1 september 2020. 

Labels