Parlement wil Reynders horen

Parlement wil Reynders horen

 

Vragen de Verenigde Staten de inzet van Belgische troepen in Syrië? In Nederland of Duitsland leidt die vraag - terecht - tot communicatie van de regering. De Belgische regering zwijgt in alle talen. Ik heb daarover vragen ingediend aan minister van defensie en buitenlandse zaken Didier Reynders.

De kwestie is evenwel of minister Reynders morgen tekst en uitleg komt geven in het Parlement? Hij lijkt er weinig zin in te hebben: een minister (in lopende zaken met een kleine parlementaire minderheid aan steun bovendien) die voor zo’n belangrijke zaak het parlement negeert, zou wel heel straffe antiparlementaire koffie zijn. Ben benieuwd.

Uit De Morgen vandaag volgende passages:

Hebben de Verenigde Staten ook aan België gevraagd om grondtroepen te sturen naar het noordoosten van Syrië? De N-VA wil minister van Defensie Didier Reynders (MR) zo snel mogelijk uithoren in het parlement.
(...)
"Er zijn voldoende redenen om aan te nemen dat de Verenigde Staten ook aan ons land hebben gevraagd om grondtroepen naar Syrië te sturen", vertelt Peter De Roover, de fractieleider van de Vlaams-nationalisten in de Kamer. "Maar voorlopig wordt hier met geen woord over gerept door de regering. Daarom willen we minister van Defensie Reynders zo snel mogelijk uithoren. Dit soort kwesties verdient een volwassen parlementair debat. Zeker omdat onze regering in lopende zaken is en ze geen meerderheid meer vertegenwoordigt in het federaal parlement."
(...)
Een militaire tussenkomst in Syrië is niet evident - om het nog voorzichtig uit te drukken. De Nederlandse regering toonde zich eerst "welwillend" voor de Amerikaanse vraag. Om vervolgens te besluiten dat de juridische basis voor het uitsturen van Nederlandse militairen naar Syrië te onduidelijk was.

Ook Duitsland wil geen grondtroepen sturen. "Juridisch gezien kan je op drie manieren tussenkomen in Syrië. Eén: op vraag van het regime van Bashar al-Assad zelf. Twee: met steun van een VN-mandaat. Drie: op vraag van buurland Irak, indien dat bedreigd wordt vanuit Syrië", vervolgt De Roover. "Optie één en twee liggen momenteel niet op tafel. En optie drie is nog moeilijk hard te maken."
(...)
Minister Reynders reageert voorlopig niet op de vraag van de N-VA. De Roover vreest dat de Franstalige liberaal maar weinig zin heeft om morgen naar het federaal parlement af te zakken. "Nochtans heeft hij geen enkele reden om weg te blijven. Zijn werk als informateur (samen met Johan Vande Lanotte probeert Reynders een opening te forceren in de formatie, JVH) kan hij toch moeilijk inroepen? En de verkiezingen zijn al even voorbij. Het is tijd om weer aan het werk te gaan."

Binnen N-VA leeft ongenoegen over de manier waarop de regering in lopende zaken, die steunt op nog geen derde van de parlementszetels, omgaat met het parlement. Voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) maakte zich maandagochtend boos over het feit dat de regering haar migratiestandpunten niet verduidelijkte voor de Europese top rond bootmigranten. "Ze blijven zich het recht toekennen overal 'het Belgisch standpunt' te bepalen, zonder overleg", reageerde hij via Twitter.

Artikel verschenen in De Morgen en op mijn FB-pagina op 16 juli 2019.