De pers over de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd in de commissie sociale zaken op 23 juni 2015

De pers over de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd in de commissie sociale zaken op 23 juni 2015

De koffiethermossen staan klaar, de parlementsleden hebben hun tandenborstel en een dekentje alvast in hun tas gestopt. Het wordt weer nachtwerk. De commissie Sociale Zaken buigt zich deze middag over de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd naar 67 jaar. De vaste wil van de meerderheid is om tegen het ochtendgloren ten laatste gestemd te hebben. Hieronder kan u lezen wat de pers hierover schreef op 23 juni 2015.

 

De Morgen

 

Roel Wouters 

 

Langer werken, sneller beslissen 

 

De koffiethermossen staan klaar, de parlementsleden hebben hun tandenborstel en een dekentje alvast in hun tas gestopt. Het wordt weer nachtwerk. De commissie Sociale Zaken buigt zich deze middag over de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd naar 67 jaar. De vaste wil van de meerderheid is om tegen het ochtendgloren ten laatste gestemd te hebben.

 

Maar waarom is de beslissing plots zo dringend? De Raad van State kreeg de afgelopen weken het wetsontwerp van de regering voorgeschoteld, waar ze in spoed een advies moest geven. Gisteren werd de commissie Sociale Zaken al in allerijl bijeengeroepen. De nachtelijke debatten waren al voor gisteren gepland, maar het kritische advies van de Raad van State gooide roet in het eten (DM 22/6). Door zo snel te gaan mist het parlement de kans om fundamenteel over de maatregel te discussiëren, luidt een van de punten van kritiek.

 

Hete herfst

 

"Mensen willen duidelijkheid", verantwoordt pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) zich. De verhoging van de pensioenleeftijd is dan wel gepland voor 2025 en 2060, de overgangsmaatregelen zijn al van kracht in 2016 en 2017. Dat gaat onder meer over het optrekken van de leeftijden voor vervroegd pensioen.

 

Heel wat oudere werknemers met vragen over hun pensioen, krijgen daar al enkele maanden simpelweg geen antwoord meer op van de administratie. De hervormingen staan dan wel in het regeerakkoord, zolang niet alles in wetteksten gegoten is, kunnen zij geen uitsluitsel geven.

 

Dat is de officiële, en overigens terechte, uitleg. Op de achtergrond speelt de agenda van de vakbonden. Als er morgen niet gestemd wordt, kan het hele dossier pas na het zomerreces, begin oktober, afgerond worden. En net dan plant het gemeenschappelijk vakbondsfront een nieuwe nationale betoging. Extra brandstof voor een nieuwe hete herfst kan de regering missen als kiespijn.

 

Kon Bacquelaine dan niet wat sneller komen met zijn wetsontwerp? Dat heeft te maken met zijn werkmethode. Zijn voorganger Vincent Van Quickenborne (Open Vld) drukte eind 2011 in de weken na de vorming van de regering-Di Rupo het gaspedaal in. Zijn hervormingen werden in tien dagen door de Kamer gejaagd. Hij stuitte op fel protest en heel wat maatregelen werden achteraf nog teruggedraaid. "Dat was niet de beste methode", geeft hij nu toe.

 

Bacquelaine pakt de zaken meer gezapig aan, maar pleegde intussen wel overleg, onder meer met de sociale partners. Hier en daar versoepelde hij een overgangsregeling, links en rechts schaafde hij bij. "Met deze methode geraken we misschien verder dan die van Van Quickenborne", zegt Sonja Becq, pensioenspecialist van CD&V.

 

Voor de oppositie is dat niet voldoende. "Deze maatregel heeft een veel te grote impact om er zomaar door te jagen", zegt Wouter De Vriendt (Groen). "Toen in de jaren 90 de pensioenleeftijd werd verhoogd, zag je dat het aantal vrouwen in werkloosheid en in ziekteverzekering fors toenamen. Zonder werkbaar werk gaan we dezelfde kant op." De Vriendt vraagt hoorzittingen met specialisten en sociale partners om die kwestie uit te klaren.

 

Vanmiddag wordt beslist of er wordt ingegaan op zijn vragen. N-VA-Kamerlid Peter De Roover zet het tegenspartelen van de oppositie weg als "gefilibuster". Of De Vriendt met zijn extra vragen niet in de kaart speelt van de vakbonden en hun betoging? "Dat wil ik formeel ontkennen, desnoods gaan we de laatste weken van juli door."

 


 

Het Laatste Nieuws 

 

Oppositie vertraagt stemming pensioenhervorming

 

De oppositie zet alle middelen in om de aanpassing van de pensioenleeftijd te vertragen. Maar de meerderheid gaat nog steeds voor een stemming voor het zomerreces. "Desnoods werken we gewoon wat langer door", aldus Peter De Roover van N-VA. Gisteren had in de commissie Sociale Zaken van de Kamer het pensioendebat moeten starten. Maar de oppositie maakte misbaar omdat ze pas vrijdag op de hoogte werd gebracht. Daarop werd beslist het debat uit te stellen, maar vermoedelijk niet voor lang. Maar zelfs al hervatten de debatten morgen al, dan nog kan de oppositie de timing van de meerderheid in de war sturen door tijd te rekken. Volgens commissievoorzitter en gewezen pensioenminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) "moet een deel van de oppositie" (PS en sp.a, red.) niet hypocriet doen. "In 2011 hebben we de vorige pensioenhervorming in tien dagen goedgekeurd. Ik geef toe dat dit niet de meest nette manier was, maar wie nu zegt dat we dit door de strot van het parlement jagen, zou beter in eigen boezem kijken."

 


 

Le Soir

 

Peter De Roover (N-VA): "En route vers la pension à points!"

 

Il livre bataille au nom de la N-VA au sein de la commission des Affaires sociales, en première ligne sur le projet pensions du gouvernement fédéral. Peter De Roover ne doute pas un instant que la majorité aura gain de cause au Parlement, et qu'elle tiendra jusqu'en 2019, notamment pour compléter – «Cerise sur le gâteau» – sa réforme des retraites…

 

L'opposition a obtenu que la majorité renonce à la séance au finish à la Chambre lundi. Vous avez reculé.

 

Il y a beaucoup d'hypocrisie. Le projet de loi est connu depuis octobre l'an dernier, il n'y a pas de surprise, il est logique qu'on avance sans tarder au Parlement.

 

Un projet de loi de 400pages soumis aux parlementaires vendredi en fin d'après-midi, c'est peu commun…

 

Mais le projet de loi en tant que tel compte moins de pages que cela, et puis, je vous l'ai dit, il est connu, on n'a parlé que de ça ces derniers mois dans les médias, dans le monde politique… Inutile de traîner. Si l'on devait suivre l'opposition, le débat durerait des années! Ils font peur aux gens, en réalité.

 

Certains parlent d'un projet bien marqué à droite: PS, SP.A, Ecolo, Groen, PTB, le CDH aussi, décrivent une opération extrêmement pénalisante pour la population.

 

Pas du tout. Il paraît – vous le savez – que l'on s'inspire des conclusions de M.Vandenbroucke et sa commission Pensions, un socialiste… Non, c'est un projet qui assurera le financement des pensions futures, avec des mesures transitoires, les gens comprennent cela.

 

La N-VA est ancrée dans la majorité, elle jusqu'en 2019?

 

C'est sûr! Et, toujours à propos du projet de loi sur les pensions, nous aurons le temps de lancer la pension à points (nouveau système de calcul des pensions – NDLR). Ce sera, pour nous, la cerise sur le gâteau.

 

C'est la prochaine étape…

 

Plus que ça: la conclusion. Avec la pension à points, on bouclera la réforme, le gouvernement aura été au bout de sa logique.

 

Il y a accord déjà à ce sujet au sein de la majorité?

 

Sur le principe, le mécanisme général, oui. On doit discuter de tout cela techniquement. Mais Daniel Bacquelaine est attendu avec ce projet définitif – la pension à points, donc – avant la fin de la législature.

 


 

Gepubliceerd op 23 juni 2015.

 

Foto:  Minister van pensioenen Daniel Bacquelaine in de commissie sociale zaken © Belga 

 

TIP: Dankzij internet kunnen wij ook veel mensen bereiken buiten de klassieke media om. Help daarbij en deel dit artikel. Gewoon op de knop hieronder drukken.