Boegbeeld Vlaamse beweging houdt zich klaar voor N-VA

Boegbeeld Vlaamse beweging houdt zich klaar voor N-VA

De Morgen, 29 januari 2014

'Peter De Roover, het boegbeeld van de Vlaamse Volksbeweging, komt zo goed als zeker op voor N-VA. Een plaats boven aan de Antwerpse Kamerlijst wordt voor hem vrijgehouden', schreef De Morgen op 29 januari 2014 en maakte daarmee mijn stap naar de politiek 'zo goed als' wereldkundig.

Peter De Roover, het boegbeeld van de Vlaamse Volksbeweging, komt zo goed als zeker op voor N-VA. Een plaats boven aan de Antwerpse Kamerlijst wordt voor hem vrijgehouden.

 

Volgens meerdere bronnen heeft De Roover de derde plaats voor het grijpen. Ook de vijfde plaats wordt genoemd. Hij moet alleen toezeggen.

 

"Ik kan niet met zekerheid zeggen dat ik op een lijst sta. Ik zie dat de Antwerpse lijst nu al dik in het vet zit", reageert De Roover voorlopig behoedzaam. "Maar als men mij een goed voorstel doet, sta ik daarvoor open."

 

De leraar in het technisch onderwijs wil zich niet zomaar aan een politiek avontuur wagen. "Of ik mijn prijs nu aan het opdrijven ben? Neen, maar op het einde van de rit moet het wel zinvol zijn. Ik heb an offer I can't refuse nodig."

 

Het partijhoofdkwartier wil geen nieuwkomers bevestigen voor vanavond. Dan presenteert voorzitter Bart De Wever zijn lijstje met de namen voor de belangrijkste plaatsen aan het kiescollege van N-VA.

 

Uit juiste hout

 

De Roover is al jaren actief binnen de Vlaamse beweging. Tot 1987 is hij lid bij de Volksunie, de partij van zijn vader, een gemeenteraadslid uit Berchem. Samen met Jan Jambon behoort De Roover er tot de 'angry young men'. Door een reeks twisten rond de verruimingsoperatie geleid door Hugo Schiltz verlaat hij de partij. Vanaf dan behoedt hij er zich voor om politieke kleur te bekennen. 

 

De Roover werpt zich in de jaren negentig voluit op de Vlaamse Volksbeweging, deonafhankelijke vereniging voor Vlaamsgezinden. Onder zijn leiding krijgt de zieltogende organisatie opnieuw wat schwung.

 

Als hoofd van de Vlaamse Volksbeweging en politiek redacteur van het maandblad Doorbraak wordt De Roover een stem in het publieke debat. Door de jaren heen duikt hij steeds vaker op in kranten en tv-studio's. Ook op Twitter laat hij zich gelden.

 

"De Roover is uit het juiste hout gesneden", reageert een Antwerpse N-VA'er. "Hij spreekt duidelijk en gevat. In debatten moet je sterk zijn om hem te overklassen. Hij kan een goede aanwinst zijn. En De Wever weet dat ook."

 

In een recent artikel in Humo spreekt De Wever alvast lovend over hem. "Peter De Roover en Jan Jambon hebben de ingeslapen Vlaamse beweging met een ongelofelijk dynamisme gerevitaliseerd." En nog: "Als jonge kerel van 22 wou ik er absoluut bij zijn toen die twee, De Roover en Jambon, plotseling opdoken met hun boodschap: 'Kom, we moeten een kat een kat noemen en zeggen waar we in the long run voor gaan: een natievormend project."

 

Naast ideologische zijn er ook persoonlijke banden. De Roover was een kennis van Rik De Wever, de overleden vader van. Beide Berchemnaren reden vaak samen naar de provinciale vergaderingen van de Vlaamse Volksbeweging.

 

(…)

 

Jeroen Van Horenbeek en Ann De Boeck

Labels