Herfederaliseer de gezondheidszorg?

Herfederaliseer de gezondheidszorg?

 

Blijkbaar is het vertrouwen van Alexander De Croo in de doeltreffendheid van het Belgische niveau nog toegenomen en pleit hij voor de herfederalisering van de gezondheidszorg.

 

Op 28 april pleitte professor De Maeseneer nog voor de omgekeerde weg: "Er zijn drie belangrijke lessen uit de Covid-19-pandemie in Italië te trekken. De belangrijkste is dat de organisatie van onze gezondheidszorg een bevoegdheid van de regio’s moet worden, zoals in Italië."

Maar de vice-premier van Open VLD heeft wel meer Belgische honger. Zo pleitte hij in juli 2016 al voor een pakket herbelgicering.

Daarop reageerde ik met een stukje onder de titel: "Kom Alexander, toon de moed van uw overtuiging" want zoals ik in het recente vraaggesprek met Doorbraak al opmerkte: "‘Kijk, we kunnen na enkele tientallen jaren verschuiven richting deelstaten nu nog eens enkele tientallen jaren herverschuiven richting federale overheid, maar daarmee raken we dus geen stap verder. De enige échte oplossing ligt in maximaal één belangrijke overheid tussen enerzijds het lokale niveau en anderzijds het Europese niveau.’"

 

Tekst verschenen op mijn Facebookpagina op 9 mei 2020. 

Foto: Belga

Labels