Eindelijk beweging in de hervorming van de pensioenen

Eindelijk beweging in de hervorming van de pensioenen

Het N-VA-ledenblad Nieuw-Vlaams Magazine laat mij in haar meinummer aan het woord over de pensioenhervormingen die de federale regering doorvoert. Wat er moet gebeuren en wat wij doen, leest u hieronder.

De hand gaat aan de ploeg in het pensioendossier. Volgens het Planbureau zorgen de hervormingen van de regering voor een halvering van de geschatte vergrijzingskost. “Eindelijk beweegt het,” zegt Peter De Roover, “maar we mogen niet op onze lauweren rusten.”

                    

Het rapport van het Planbureau is een meevaller voor de federale regering. Dankzij de structurele hervormingen daalt de geschatte vergrijzingskost met 1,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) of 8 miljard in euro van vandaag. Het tijdschrift Trends noemt dat “ronduit indrukwekkend” en “een groot verschil met de hervormingen van de regering-Di Rupo.”

 

Naar de buik van het peloton

 

Kamerlid Peter De Roover is blij met de bevindingen van het Planbureau. “De duurzaamheid van ons pensioenstelsel is voor ons de absolute prioriteit. In een land met onze belastingdruk en staatsschuld hangt de vergrijzingskost als een zwaard van Damocles boven onze welvaart. Om u een idee te geven: de gewonnen 1,9 procent van het bbp is meer dan het volledige veiligheidsbudget van de federale overheid. Laat de ministers Jambon, Vandeput en Geens hun departementen helemaal opdoeken en de opbrengst voor de begroting is nog lager dan deze hervorming.”

 

Als we het oude beleid voortzetten, worden de pensioenen op termijn onbetaalbaar. “Wij verlagen de pensioenen niet”, verduidelijkt De Roover. “Maar qua loopbaanduur en pensioenleeftijd schuiven we op van de Europese staart naar de buik van het peloton.”

 

De Kamer keurde onlangs ook de hervorming van de overheidspensioenen goed. “Alle gepensioneerden verdienen een gelijke behandeling. Nu telt de studietijd voor ambtenaren mee als gewerkte jaren. Dat systeem zal langzaam uitdoven”, verklaart De Roover. “En alle gepensioneerden kunnen ook eindelijk onbeperkt bijverdienen.”

 

Globale pensioenvisie

 

In een Nationaal Pensioencomité zullen de sociale partners samen met de regering de volgende stappen in de pensioenhervorming voorbereiden. “De nieuwe Academische Raad zorgt voor ondersteuning door experten. Zo krijgen Frank Vandenbroucke en zijn ploeg formeel speelruimte als lastpak en klokkenluider,” zegt De Roover, “en zo hoort het ook.”

 

Volgens ‘lastpak’ Vandenbroucke mag de regering zich niet blindstaren op het kostenplaatje maar moet ze een globale pensioenvisie ontwikkelen. Anders dreigt de pensioenhervorming ‘bricolage’ te worden. Peter De Roover vindt dat Vandenbroucke een punt heeft: “De rekening moet kloppen, maar de vraag is hoe. Het doel mag niet meer zijn om de arbeidsmarkt zo snel mogelijk te verlaten, zoals met het brugpensioen, maar om er zinvol in te blijven functioneren. Inzetten op werkbaar werk, deeltijds pensioen en een flexibele uitstapleeftijd met een duidelijk afgesproken correctiemechanisme kunnen helpen.”

 

“In haar verkiezingsprogramma koos de N-VA voor flexibiliteit en beslissingsrecht van de gepensioneerde. Het regeerakkoord bevat daar de kiemen van. Die moeten tot bloei komen. Ons moet Vandenbroucke eigenlijk niet meer overtuigen”, besluit het Kamerlid.

 

 


 

 

Gepubliceerd door het Nieuw-Vlaams Magazine in het nummer van mei 2015, hier op 28 mei 2015.

 

 

 

Foto zoals gepubliceerd bij het artikel in het Nieuw-Vlaams Magazine.

 

 

 

TIP: Dankzij internet kunnen wij ook veel mensen bereiken buiten de klassieke media om. Help daarbij en deel dit artikel. Gewoon op de knop hieronder drukken.