‘Politieke kritiek is gegeven, nu burgerlijke kritiek nodig’

‘Politieke kritiek is gegeven, nu burgerlijke kritiek nodig’

Belgische politiek veroordeelt arrestatie Turkse journalisten.

Zaman, de meest verkochte krant in Turkije, heeft veel anderstalige uitgaven, ook in het Nederlands. Het blad vroeg mij een reactie naar aanleiding van de aanhouding van een grote groep critici van de Turkse president Erdogan, waaronder de hoofdredacteur van Zaman in Istanbul. 

Afgelopen donderdag stelde Kamerlid Richard Miller (MR) in het federaal Parlement een vraag aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in verband met de arrestatie van enkele journalisten van de krant Zaman, waaronder hoofdredacteur Ekrem Dumanlı, en medewerkers van televisiehuis Samanyolu Group. De minister drukte zijn bezorgdheid uit en sloot zich aan bij de kritiek die afgelopen dagen al uit Europese hoek kwam. Ook Kamerlid Peter De Roover (N-VA) is ongerust: “De afgelopen tien jaar heb ik de sfeer in Turkije grondig zien veranderen.”

 

Wat is de houding van de Belgische regering ten opzichte van de arrestatie van enkele Turkse journalisten en mediafiguren? Die vraag legde Kamerlid Richard Miller (MR) afgelopen donderdag voor aan zijn partijgenoot minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

 

“We kunnen het niet nalaten om onze bezorgdheid over de verslechtering van de fundamentele vrijheden in Turkije te uiten”, zei Miller: “Er is bezorgdheid voor de Turkse burgers, wier vrijheden geschonden worden, bezorgdheid over een land dat geografisch of zelfs institutioneel dicht bij ons staat – gezien zijn kandidatuur tot lidmaatschap van de Europese Unie – maar dat ook een belangrijk geostrategisch kruispunt is vandaag de dag.”

 

In zijn antwoord verklaarde Didier Reynders de ongerustheid van Miller te delen. Hij sloot zich aan bij de gezamenlijke eerste reactie van Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, en de Commissaris van Nabuurschapsbeleid en Uitbreidingsonderhandelingen, Johannes Hahn. “Hun woorden waren zeer duidelijk en zeer stevig, omdat ze vaststelden dat de maatregelen onverenigbaar zijn met de persvrijheid, maar ook ingaan tegen basisprincipes zoals het vermoeden van onschuld en het recht op een onafhankelijk en transparant onderzoek”, aldus de minister.

 

Resolutie

 

Tevens wees Reynders op de conclusies die de Raad Algemene Zaken van de EU, waarin hij ons land vertegenwoordigt, op 9 december bekend heeft gemaakt. “Daarin werd de bezorgdheid over aspecten met betrekking tot de vrijheid van de media herhaald, alsook de wens uitgedrukt om de dialoog met Turkije voort te zetten.” Reynders voegde eraan toe dat hij, met het Belgisch voorzitterschap van de Raad van Europa, er op heeft toegezien dat er ook een reactie kwam van secretaris-generaal Thorbjørn Jagland. “Die werd overgemaakt door de vertegenwoordiger van de Raad van Europa in Ankara.”

 


De Roover benadrukte dat naast een politiek signaal ook een burgerlijk signaal nodig is.


 

Richard Miller stelde na afloop aan Zaman Vandaag tevreden te zijn met het antwoord van de minister. “Maar ik blijf wel ongerust over de situatie in Turkije”, zei hij: “Ik heb Turkije altijd beschouwd als een land waarmee Europa de relaties moet versterken. Ik betreur dan ook dat het erop lijkt dat president Erdoğan en zijn partij een ander pad hebben gekozen.” Miller zal de persvrijheid in Turkije blijven opvolgen. “Als ik het nodig acht, zal ik een resolutie indienen in het Parlement. Er zijn berichten dat er nog vele andere arrestaties zouden volgen. Ik hoop dat die niet kloppen. Zo ja is zo’n resolutie nodig.”

 

Kamerlid Peter De Roover (N-VA) uitte op zijn beurt tevredenheid over het feit dat minister Reynders het standpunt van Europa steunt. “De reactie van Mogherini en Hahn is ook een reactie namens België. Het signaal van Europa was erg duidelijk. Het antwoord van Erdoğan was zo mogelijk nog duidelijker.” De Roover noemde Erdoğans reactie ‘brutaal’: “Het staat vast dat hij stilaan de rug keert naar Europa en dat het hem gestolen kan worden wat gezegd wordt, hoewel hij toch nog altijd NAVO-bondgenoot is.”

 

Buiten gebruik

 

De Roover benadrukte dat naast een politiek signaal ook een burgerlijk signaal nodig is. Naar aanleiding van het artikel dat vorige week in Zaman Vandaag verscheen en waarin Nederlandse hoofdredacteuren en journalisten hun ongenoegen uitten over de arrestatie van de Turkse journalisten, plaatste hij een tweet waarin hij de Vlaamse hoofdredacteurs opriep hetzelfde te doen. “Dat is als bijkomend signaal belangrijker dan dat wij als individuele politici bevestigen wat Europa, waar wij deel vanuit maken, zegt. Het politieke signaal is gegeven. Het zou mooi zijn mocht dit versterkt worden door het signaal van de civil society.”

 

Ook De Roover zal de situatie in Turkije nauw in de gaten houden. “Zelf bezoek ik ongeveer elk jaar de stad Istanbul. De afgelopen tien jaar heb ik de sfeer er grondig zien veranderen. Dat vind ik verontrustend, ook omwille van de belangrijke rol die Turkije kan spelen als brug tussen Oost en West. Al is die brug momenteel buiten gebruik wegens herstelwerkzaamheden.”

 

Inge Poelemans, Brussel

 

Zaman.vandaag op 24 december, hier geplaatst op 26 december 2014.

 

Foto: Logo van Zaman

 

TIP: Dankzij internet kunnen wij ook veel mensen bereiken buiten de klassieke media om. Help daarbij en deel dit artikel. Gewoon op de knop hieronder drukken.

 

Labels