Peter De Roover vraagt minister Reynders Turkse inval in Syrisch Koerdistan te veroordelen

Peter De Roover vraagt minister Reynders Turkse inval in Syrisch Koerdistan te veroordelen

Na dagen van artilleriebombardementen op Afrin trokken Turkse tanks dit weekeinde Syrisch Koerdistan binnen. Dat een NAVO-lid de Koerden, die een cruciale rol hebben gespeeld in de strijd tegen IS, aanvalt, is voor N-VA fractievoorzitter Peter De Roover onaanvaardbaar. Hij zal dan ook minister Reynders in het parlement aansporen om maximaal druk te zetten op Turkije om de vijandelijkheden te stoppen.

 

Het Turkse leger bouwde de voorbije dagen zijn aanwezigheid langs de Turks-Syrische grens uit en dit weekeinde startte het offensief, cynisch operatie Olijftak genaamd, in volle kracht met een grondoffensief. Het doel is volgens Ankara de Koerdische Volksbevrijdingseenheden (YPG) uit het grensgebied te verjagen. Volgens het Turkse leger worden met de aanval op Afrin de "terroristen" van de PKK, de YPG en Islamitische Staat geviseerd.

 

Ondertussen zouden de Koerdische strijders maandag het merendeel van het gebied hebben heroverd dat de dag voordien was ingepalmd door rebellen die door Turkije gesteund worden. Het Koerdische mediacentrum in Afrin zei dat bij de herovering van het grensgebied met Turkije in Noord-Syrië zes door Turkije gesteunde rebellen werden gedood. Volgens de vanuit Groot-Brittannië opererende website Sohr kwamen het voorbije etmaal 21 mensen, onder wie zes kinderen, om bij Turkse bombardementen en aanvallen in de regio.

 

“Met de inval van Turkije in Syrisch Koerdistan krijgt de reeds bloedige Syrische burgeroorlog een zoveelste triest hoofdstuk erbij,” aldus De Roover. “Dat bovendien een NAVO-lid de voornaamste bondgenoot van het Westen in de strijd tegen IS aanvalt, is onaanvaardbaar. Ik zal de minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders dan ook vragen om de inval te veroordelen en de Turkse regering aan te manen de vijandelijkheden stop te zetten. Alle diplomatieke kanalen, ook via de NAVO, moeten daar bij aangesproken worden. Er kan alleen ruimte zijn voor vreedzame oplossingen.”

 


 

Persbericht verstuurd en hier geplaatst op 22 januari 2018 (op 23 januari berichtten Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg hierover onder de titel "Tik Turkije op de vingers"). 

 

Foto: © Belga

 

TIP: Dankzij internet kunnen wij ook veel mensen bereiken buiten de klassieke media om. Help daarbij en deel dit artikel. Gewoon op de knop hieronder drukken.

 

 

Labels