Zondagse mijmering: Zitti e buoni

Zondagse mijmering: Zitti e buoni

De vorige keer dat ik met passende geestdrift naar het Eurovisiesongfestival heb gekeken, moet zowat dateren van de versie waar Abba zich lanceerde met Waterloo, Napoleon aantonend dat het gelijknamige Waals-Brabants dorpje ook kan staan voor het begin van een succesrijke loopbaan.

Jawel, J’aime la vie heb ik geregistreerd en Rendez-vous van Pas de deux zindert nog na in mijn hoofd - in 1983 was ik student en dat feit is niet vreemd aan de speciale connectie die ik met dat lied heb - dus helemaal ontkoppeld aan het fenomeen verliep mijn leven nu ook weer niet.

Door omstandigheden zat ik de versie gisteren helemaal uit en, voila, my points from Peterland.

Douze points voor de vaststelling dat vier van de vijf eerste plaatsen bezet werden door liedjes die in de eigen taal werden gezongen. Ik ontdekte het nu pas maar Abba won de eerste uitgave waar de taal van het liedje vrij gekozen mocht worden en het Eurovisiefestival eigenlijk symbool ging staan voor de afbraak van hét kenmerk van het Avondland, de culturele en taalkundige diversiteit op territoriale basis. Mooi dat zingen in het Engels dit jaar een echte hinderpaal bleek. (Zou ik durven zeggen dat de ietwat bizarre Oekraïense inzending me wel kon bekoren?)

De puntenverdeling blijft mijn favoriete onderdeel. De zangnummers kunnen me doorgaans gestolen worden maar voor dat onderdeel ben ik steeds optrommelbaar. Wanneer een echte favoriet domineert en de kloof onoverbrugbaar was geworden, werd het wel snel saai maar daartegen blijkt de formule met het zware pak publiekpunten een uitstekende remedie want zo’n potentiële supersprong maakt alles tot het laatste moment spannend. De Italiaanse ‘spaghettirocker’ van Måneskin greep de zege door zo’n ultieme luipaardensprong. Een beetje Marino Basso knipoog ik naar leeftijdsgenoten.

Verder betreft dat Eurosongfestival natuurlijk een echte freakshow.

... (stilte)

How, ging ik nu over de schreef? Even snel putten uit Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, want tegenwoordig zeg je zo veel dingen niet ongestraft.

Ik lees: “freak zn. ‘apart persoon, enthousiast liefhebber’

Nnl. freak ‘jongen; homofiel’ [1970; Broersma], ‘iemand die door zijn gedrag moeilijkheden heeft met zijn omgeving, rare knakker’ [1971; Reinsma 1975], in samenstellingen ‘(over)enthousiast liefhebber’, bijv. filmfreak [1972; Reinsma 1975].

In de twee nog bestaande betekenissen is freak ontleend aan Engels freak, met de specifiek Amerikaans-Engelse betekenissen ‘enthousiast liefhebber’ (ook alleen in samenstellingen) [1908; OED] en ‘persoon met sociaal niet-geaccepteerd (in het bijzonder seksueel) gedrag’ [1895; OED], en daaruit voortvloeiend ook ‘gebruiker van harddrugs’ [1945; BDE]. Deze zijn ontwikkeld uit de oorspr. betekenis ‘vreemd gedrag, gril’ [1563; OED], ‘iets zeer ongebruikelijks’ [1784; OED]. (enz.)”

Moet ik me nu verontschuldigen omdat ik met freakshow insinueer dat het Eurosongcircus (weer opletten, kan circus beschouwd worden als beledigend?) een bende rare knakkers bundelt?

Trouwens, het is zondag, dag van beschouwing. Hebt u zich deze week al ergens voor verontschuldigd? Ongetwijfeld gebruikte u een woord dat u al jaaaren bezigt maar waarover u het nieuws miste dat het intussen niet meer door de politiek correcte beugel kan.

Of voelde u zich deze week beledigd? Dat mag volop hoor, ga uw gang. Denk goed na, u moét een kenmerk kunnen vinden waardoor u kan gaan schuilen in één of andere categorie misdeelden. Mij lukt het stilaan ook. Mannelijk, hetero, blank (wit heet dat nu), babyboomer, Vlaming, stammend uit een praktiserend katholieke familie, militerend in een partij rechts van het centrum... goed zit het niet met mijn CV. Maar ik werd deze week 59 en kan dus binnenkort gerekend worden tot de mensensoort die zich erkend beledigd mag voelen wanneer ze wordt aangeduid met ‘oud’, ‘bejaard’, ‘versleten’ of ‘oude lul’.

Opletten dus, zeker op sociale media, want je klavier beledigt sneller dan je schaduw. Een Spaanse politicus van het uiterst rechtse Vox werd 12 uur van het sociale mediaplatform Tw*** (even opletten, want ik wil jullie niet kwijt, zelfs geen 12 uur) gesmeten omdat hij vond dat een man niet zwanger kan zijn bij gebrek aan baarm**der en eic**len. Een transgender had laten weten dat hij bevallen was en vader geworden.

De onverlaat die zwangerschap koppelde aan de hoedanigheid vrouw zondigde tegen de regels “wegens het plaatsen van materiaal dat andere mensen bedreigt, lastigvalt of beledigt op basis van hun ras, etnische afkomst, nationaliteit, seksuele geaardheid, geslacht, genderidentiteit, religie, leeftijd, handicap of ziekte”.

Toen een onverlaat dit weetje de voorbije week in een groep smeet, grotendeels bestaande uit dertigers (dus geen zo’n ouwe lullen als ondergetekende), stootte dat op algemeen onbegrip. “Dat is toch normaal wat die tweette”, zei een aanwezige die binnenkort voor de tweede keer vader wordt, in die aangelegenheid als ervaringsdeskundige mag worden beschouwd en daar het recht uit meent te kunnen putten zijn ongecensureerde mening te ventileren. Mocht ik er niet nauwlettend op toezien genderneutraal door het leven te laveren, zou ik gezegd hebben: ‘jongens toch’.

Aangezien ik politicus ben en nog wel even mee wil en aanvoelde me op de rand van de afgrond te bevinden, eiste ik wel dat meteen de deur zou worden gesloten, evenals het venster, dat er nog uitsluitend gefluisterd zou worden en alle gsm’s op vliegtuigstand gezet.

Stel je voor: ‘normaal’. Wat is normaal? Voor je het weet zou iemand die niet aan de norm voldoet abnormaal genoemd moeten worden! Wat een verschrikkelijk glijdend vlak.

Laat deze les doordringen beste lezer, opdat deze mijmering u ook enig pedagogisch voordeel zou bieden: alleen wie meent dat er zoiets zou bestaan als ‘normaal’ mag, zonder risico op een ban van Tw***er of Face**ok, ‘abnormaal’ genoemd worden. Begrepen!

Geniet van de zondag maar weet dat elk woord u in moeilijkheden kan brengen. Het winnende nummer van het Eurosongfestival 2021 - dat ik verder trouwens, behoudens de taal waarin het gezongen werd, maar niks vond - vat de tijdsgeest wel uitstekend samen: Zitti e buoni (zwijg en gedraag je).

Deze zondagse mijmering verscheen voor het eerst op Facebook.

Labels