Wetsvoorstel N-VA : Klok tikt voor avondklok

Wetsvoorstel N-VA : Klok tikt voor avondklok

 

De regering maakt er geen geheim meer van dat ze in de avondklok een handig handhavingsinstrument ziet dat ze pas als een van de laatste coronamaatregelen wil terugschroeven. Maar op de partijhoofdkwartieren van MR en Open Vld willen ze zo lang niet meer wachten. N-VA dient een wetsvoorstel in om de avondklok af te schaffen. Daarmee dwingen ze de liberalen om kleur te bekennen.

Overleeft de avondklok een volgend Overlegcomité? Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vindt dat de maatregel moet worden behouden. “Het leidt tot minder contacten en draagt dus bij tot minder besmettingen”, zegt ze. Die mening werd vrijdag, op het laatste Overlegcomité, ook breed gedragen binnen de federale regering.

De liberale partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez (MR) en Egbert Lachaert (Open Vld) hadden nochtans al meermaals laten vallen dat er “toch eens moest worden nagedacht of de avondklok nog moest worden aangehouden”. Elke dag wijzen juristen erop dat de maatregel een zeer verregaande vrijheidsbeperking is. Verlinden, zelf ook een juriste, zegt dat ze dat beseft. “Wellicht is het de meest verregaande maatregel die ik in mijn hele carrière zal moeten nemen.”

En toch stond de avondklok de voorbije weken niet bovenaan de lijstjes met mogelijke versoepelingen. Vrijdagavond, na afloop van het Overlegcomité, bleek waarom. Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne zei bij het buitenkomen “dat als we willen dat de horeca open gaat op 1 mei, we dan de avondklok willen aanhouden, omdat het de handhaving van de binnenactiviteiten helpt”. Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) ziet dat zo. De regering vreest dat mensen na het sluitingsuur voor de horeca nog elders zullen bijeenkomen. Wanneer er dan een avondklok geldt, wordt dat iets makkelijker om te controleren.

Bouchez ziet dat anders. Hij wil de avondklok liefst in de loop van april al afschaffen, dus voor de heropening van de horeca, maar ook uit zijn redenering blijkt dat het hem niet zozeer te doen is om een grondwettelijke vrijheid die al maanden wordt aangetast, maar wel om de horeca. “We gaan toch niet tegen de restaurant- en caféhouders zeggen dat ze vroeg op de avond moeten sluiten?” Lachaert vindt eveneens dat de avondklok best al op het volgende Overlegcomité tegen het licht wordt gehouden.

Voor N-VA is dat het signaal om de maatregel zo snel mogelijk op tafel te leggen. Niet op het Overlegcomité, waar Vlaams ministerpresident Jan Jambon (N-VA) zich een tegenstander toont, maar in de Kamer, middels een wetsvoorstel. “De avondklok was een acute noodingreep”, zegt fractieleider en indiener Peter De Roover. “Maar ondertussen is het een langdurige maatregel geworden, die afgekondigd werd per ministerieel besluit, zonder een democratisch debat.”

N-VA zal de dringende behandeling van haar wetsvoorstel vragen en hoopt daarmee Open Vld en MR vast te zetten. Na de liberale verklaringen dat de avondklok niet lang meer kan worden aangehouden, zullen zij nu kleur moeten bekennen: meegaan met hun ministers die er samen met de politie een handig handhavingsinstrument in zien? Of toch maar komaf maken met die verregaande vrijheidsbeperking?

 

Artikel verschenen in Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad op 8 maart 2021.

Foto: Artikel in GvA