Zotte ideeën

Zotte ideeën

Vertaal uit het Frans ‘efficience’. Daarmee open ik ons wekelijks Kamerverhaal met een mooie startoefening.

✔️ Maar eerst iets anders. De plenaire zitting van donderdag startte met een bezinningsmoment voor de onlangs overleden Willy Kuijpers. Hij zou zelf wel de ironie ingezien hebben dat deze hulde werd uitgesproken door Eliane Tilleux (Kamervoorzitter) en Pierre-Yves Dermagne (vice-premier), respectievelijk namens de wetgevende en uitvoerende macht. Beiden zijn Franstalige socialisten. Dat Dermagne ook een sympathieke ‘pee’ en bovendien overtuigd regionalist is, zal voor Willy een schone dubbele troost geweest zijn.

✔️ Omdat het niet in het halfrond kon, herhaal ik hier graag mijn korte hulde die ik bij zijn overlijden op mijn persoonlijke fb-pagina zette:

Wat zijn aardappelen zonder zout?

Wat is politiek zonder mensen als Willy Kuijpers?

Zwak hart al jaren maar oh zo’n groot hart, zijn hele leven lang.

Met de ontwapenende naïviteit van de lieve wereldverbeteraar; de brede lach van de mensenliefhebber; het aanstekelijke optimisme van de nonconformist trok hij wereldwijd een Vlaamsnationaal spoor waarin altijd de enige echte Willy kon herkend worden.

Toen ik fractievoorzitter werd, droeg ik bij de voorstelling, ter ere van hem, een rolkraag. Hij stelde de geste op prijs in weer zo’n lief berichtje.

Rust zacht goede vriend.

✔️ Elio di Rupo (PS) verdween uit de Kamer, want zette zich aan het hoofd van de Waalse regering. Anneleen Van Bossuyt (N-VA) voerde hem nog eens op in het federale parlement. De Brexit - die wellicht de hardst mogelijke vorm zal aannemen - treft niet alle Europese regio’s het hardst. Nederland en Vlaanderen zullen de gevolgen het meest voelen; daar zorgt de landkaart voor. Di Rupo wekte vorige week de indruk in die moeilijke omstandigheden goede vrijhandelsakkoorden zonodig nog wat stokken in de wielen te willen steken. Anneleen wilde van Dermagne weten wat de federale paarsgroene regering daar van dacht. “Weer een rondje Vlamingen pesten?”, vroeg ze. Dermagne weerde de woorden ‘di’ en ‘Rupo’ evenwel manifest uit zijn antwoord.

✔️ Frank Vandenbroucke (sp.a) beheerst ook uitstekend de kunst om lang te praten én toch te zwijgen over dat wat we wel willen vernemen. Hoe het zit met de voorraad spuitjes, nodig voor de vaccinatie, wilde Kathleen Depoorter (N-VA) weten. Van de 5 minuten antwoordtijd die hem ter beschikking stonden, gebruikte FVDB 8 minuten en 22 seconden maar het woord spuitjes rolde niet over zijn lippen. Kathleen merkte dat op in haar repliek en FVDB reageerde buiten bereik van de micro - en dus niet opgenomen in het verslag - dat er daarmee geen problemen zijn. We zijn benieuwd en volgen het op. Het staat niet in het Kamerverslag maar nu alvast wel in dit verslag.

✔️ Driemaal is scheepsrecht, dus gooien we Dermagne er nog eens in. Daags na de plenaire zitting verblijdde die het land met de mededeling dat wie twee maanden of langer technisch corona-werkloos is, een bijkomende premie van 10€/dag ontvangt. Björn Anseeuw (N-VA) reageerde afwijzend. “Niet werken wordt onnodig aantrekkelijk gemaakt. Na de verhoging van 65% naar 70%, een RVA-premie van 5,63 euro per dag en een belastingkorting op tijdelijke werkloosheid, nu nog eens een premie van 10 euro per dag: Sinterklaas klopt hier overuren.”

✔️ Weer een hardvochtige N-VA-uithaal? Neen, wel realisme. De Leuvense armoedespecialist Wim Van Lancker beleefde een uniek moment en tweette: “‘t Is gebeurd. Ik ben het eens met N-VA. 😌 Een premie €10/dag voor *alle* werknemers die meer dan 2 maand tijdelijk werkloos zijn geweest, is geen doelmatig beleid. Het helpt wie al beschermd *is*, niet de meest kwetsbaren die uit de boot vallen.”

✔️ Wat mij weer opviel was het item daarover in het radionieuws. Vraag vanuit de studio aan de Wetstraatjournalist: “wie krijgt die premie?” Ongestelde vraag: “wie betaalt die premie?” Het gaat niet over die 10€/dag gunnen of misgunnen, wel of dat geld zo het best besteed wordt want aan iets anders uitgeven, kan niet meer. Politici die zwijgen over de kwestie waar geld voor nieuwe uitgaven vandaan moet komen - Dermagnes ‘geste’ kost 180 miljoen euro - laten eigenlijk gewoon de zon van volgende zomer nu al schijnen. (Ik weet het: die beeldspraak bestaat niet en trekt ook op niks, maar ik vond ze prettig en u weet wat ik bedoel. Meer moet dat toch niet zijn.)

✔️ Hebt u intussen de vertaling van ‘efficience’ gevonden? Juist, efficiëntie. Maar zo’n leenwoord verhult soms meer dan het zegt. Doelmatig betekent hetzelfde en zegt ook meer want daar zit het woord ‘maat’ in als in ‘maat houden’. Een maatregel - jawel, terecht zit ‘maat’ ook in dat woord - is doeltreffend wanneer die het gewenste resultaat tot gevolg heeft. Hij is doelmatig wanneer dat gebeurt zonder overdrijving. Daar ligt het verschil tussen effectief en efficiënt. Juristen houden meer van de term proportioneel.

✔️ Al wéééken dring ik er bij premier Alexander De Croo (Open VLD) op aan om er voor te zorgen dat de corona-maatregelen degelijk juridisch onderbouwd worden én doelmatig zijn, met maat dus, proportioneel. Vorige week tikte de Raad van State de regering op de vingers wegens gebrek aan proportionaliteit in het verbod op religieuze vieringen. Terecht maar onvoldoende. Ook nachtklokken, beperkingen op thuisbezoek of drones boven tuinen zijn heel verregaande maatregelen die proportioneel moeten blijven.

✔️ Een maatregel moét worden gehandhaafd maar ook een gevoel van rechtvaardigheid oproepen. Onverantwoorde lockdownfeestjes kunnen in deze omstandigheden niet; de grote meerderheid van de bevolking is daar in mee. Bomma én bomma uitnodigen voor Kerst is van een andere orde maar dus evenzeer verboden. Dan haken velen af en dat is heel begrijpelijk.

✔️ Daarover ondervroeg ik deze week minister van binnenlandse zaken Annelies Verlinden (CD&V). Op de nagel blijven kloppen moet de regering toch ooit wakker maken, denk ik dan. Wel het begint wat te schuiven want ook een collega van Open VLD kwam kritisch tussen. Op een bepaald ogenblik dreigt het behandelen van iedereen als een vermoedelijke overtreder een omgekeerd effect te hebben. Dan dreigt chaos, zowel omdat maatregelen niet meer worden gevolgd - ook de terechte - als omdat eventuele straffen voor een rechtbank niet hard te maken zijn en ook hardleerse overtreders van terechte regels, de dans kunnen ontspringen.

✔️ Het blijft toch straffe koffie dat een paarsgroen regeerakkoord werd afgeklopt eind september waarin geen woord wordt gerept over de vraag hoe het terreurproces over de aanslagen van 22 maart succesrijk kan gevoerd worden (zie vorige week) én geen letter te vinden is hoe de regering de coronamaatregelen in een correcte juridische vorm giet, uiteraard na een grondig parlementair debat omdat het over grondrechten gaat.

✔️ De paarsgroene coalitiepartijen waren het over één zaak wel eens: de N-VA in de oppositie drukken. Je merkt elke dag meer tot welke slapheid dat leidt. Dat begint stilaan ook door te dringen. In De Tijd stelt Isabelle Albers de vraag naar de limieten van Vader Staat. Professor Carl Devos noteerde in HLN: “Ook de regering De Croo I is niet meteen razend ambitieus. Lijkt eerder een overgangsregering die, mede door de omstandigheden, zich op instandhoudingswerken en studiewerk concentreert. Maar ze kwam er met een grote opluchting en hoge verwachtingen. Corona is verdomd moeilijk, overal, maar burgers verdienen beter dan zotte ideeën en zerotolerantie.”

En zeggen dat die ploeg nog geen seizoen in het zadel zit...

 

Overzicht van de Wetstraatweek verschenen op mijn Facebookpagina op 12 december 2020.

Foto: Belga