Zondagse mijmering: Meta-wereld

Zondagse mijmering: Meta-wereld

U hebt het jongste nieuws van Mark Zuckerberg toch niet gemist? De facebook-man lanceerde weer wat nieuws, de metaverse!

“De ‘metaverse’ is een digitaal universum waarin de echte en de virtuele wereld samenvloeien. Het is een online wereld waarin mensen kunnen werken, communiceren en ontspannen in een virtuele omgeving, in dit geval met behulp van virtual reality-headsets (digitale brillen die je onderdompelen in een virtuele wereld). "De metaverse is de volgende stap in onze digitale wereld", aldus Zuckerberg. "Het universum draait om interactie en verbondheid, mensen staan er centraal.”” Zo staat het op vrt.nws.

De mens centraal. Fantastisch nieuws hé. Interactie en verbondenheid. Heerlijk toch.

We evolueren nu al mooi naar een wereld waar de mens ‘ik’ centraal staat. Gewone interacties, de ouderwetse, waarbij anderen centraal staan, gaan de schop op. ‘Beperk je sociale contacten’ las ik gisteren op een vitrine waar goede gezondheidsraad werd gegeven.

Mondmaskers dragen is ook maar een kleine ingreep op de vrijheid, vindt minister van volksgezondheid Vandenbroucke. Klopt natuurlijk, want we schrappen daarmee slechts de helft van het gezicht van de anderen. We zijn bovendien vrij te kiezen achter welk designmodelletje we onze grijns verstoppen. Vrijheid, discretie en anonimiteit in één pakket. De meeste mensen overdrijven trouwens niet met die vrijheid en houden het gewoon bij dat blauwe standaardmodelletje. Leuk toch, het idee dat we op die manier samen een beetje versmurfen. Allemaal blauw en wie daar problemen mee heeft, wel die speelt gewoon moppersmurf.

Mensen ontmoeten in winkels hoeft ook niet meer. We bestellen online en dan zet een anonieme flexijobber het voor de deur neer, een onduidelijke groet brommend vooraleer zich naar het volgend adres te haasten.

Betalen doen we met bancontact. Ban het contact als het ware. Hoef je geen door mensenhanden bepotelde biljetten meer aan te raken. Zo gezond allemaal.

Abba gaat trouwens weer optreden, zonder zich te verplaatsen dit keer. Het podium wordt bezet door hologrammen en wie inzoomt hoeft ook als toeschouwer het huis niet uit. Van Abba genieten parallel met een digitale vergadering vanuit de huiskamer, want Vandenbroucke raadt thuiswerk aan. Lekker efficiënt én kiemvrij, dus gezond.

Zuckerberg zet de kers op de taart. Dankzij diens Metaverse hoeven we binnenkort nooit meer uit ons kot. Hij realiseert waartoe Maggie De Block ons zo visionair aanporde.

Sporten? Via de virtuele bril, euh headset. Feestje met de vrienden? Via de virtuele headset. Op reis gaan? Lekker op de sofa blijven liggen met de virtuele headset op de neus.

Bijkomende winst: gedaan met de woningnood. Een schuif op mensmaat volstaat, mits uitgerust met CO2-meter, automatische luchtzuivering, virtuele headset en voedingssonde. Dat buisje zorgt voor toevoer van eten en drinken. De brij kan middels een app begeleid worden door een gewenste geur en smaakopwekker. De bril maakt van die schuif de wijde virtuele wereld. Wat een ongekende keuzevrijheid staat ons te wachten. Je kan zelfs een virtueel haardvuur als achtergrond kiezen. Alles kan. Echt alles!

Elektrische auto’s? Achterhaald gebalk want dankzij Zuckerberg gaan we ons helemaal niet meer moeten verplaatsen. Metaverse combineert mijd-sociale-contacten-Frank met verplaats-je-niet-Anuna. Buitenkomen wordt niet echt verboden maar wel ontraden want niet zonder risico voor de gezondheid en alleen toegestaan mits het tonen van een pasje dat zal registreren hoe dikwijls je gebruik maakt van de open ruimte. Wie braaf de regels volgt, verdient sociale punten. Een volle spaarkaart geeft recht op een extra wandeling. Zo erg is dat nu ook weer niet, zo’n pasje, met die waaier aan gebruiksmogelijkheden.

Nog een winstpunt: na overlijden wordt die schuif - gemaakt van organisch materiaal - toch gewoon een doodskist. De grond in - verbranden laat CO2 vrij! - en zo komen we toch nog eens in contact met echte natuur. Makkelijk, goedkoop en circulair allemaal.

Geef toe: elk van deze stappen lijkt als twee druppels water op ‘vooruitgang’. Waar haalden onze grootouders toch spreekwoorden als ‘de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens’? Het valt op dat die spreekwoorden gebruikende generatie Frank Vandenbroucke niet gekend heeft en Mark Zuckerberg al helemaal niet.

De zon schijnt. Ik trekt mijn schuif toch even open en zet een stapje in de zondagse wereld. Er staat nog een tegoed op mijn pasje.

Deze zondagse mijmering verscheen op Facebook op 7 november 2021.