Zondagse mijmering: Gänzefüsschen

Zondagse mijmering: Gänzefüsschen

Toen we de kathedraal Notre-Dame in Luxemburg verlieten, plaagde ik twee Nederlandse collega’s met de vraag of ze nu één of ander ontpaapsend zuiveringsritueel moeten uitvoeren. “Ja, maar dat is geheim en gaan we dus niet aan jouw katholieke neus hangen”, volgde de reactie. Ad rem zijn ze wel, die Hollanders.


Ik was in Luxemburg in het kader van het Benelux-parlement. Die instelling hakt niet meteen gigantische knopen door maar doorploegt in de schaduw wel grensoverschrijdende thema’s en biedt de gelegenheid met Nederlandse en Luxemburgse collega’s te netwerken. Dat deden we dus vrijdag en zaterdag in een zonovergoten maar ook in mindere weersomstandigheden uitermate charmante hoofdstad van het groothertogdom. Zoek de charme trouwens vooral niet op de koude Kirschberg, het plateau dat werd uitverkoren om de internationale instellingen te huisvesten en als gevolg daarvan verwerd tot een aantrekkingspool voor wie houdt van staal, beton en karakterloosheid.

Peter en Hendrik-Jan bedrijven politiek voor de Nederlandse Christenunie en vandaar de plaagstootjes in de voormalige jezuïetenkerk. Korte situatieschets voor wie wat minder thuis is in de Nederlandse politiek: het CDA vormt de klassieke, grote - nu weliswaar in zware crisis verkerende - christendemocratische partij, zelf trouwens een fusie tussen de eertijdse katholieke KVP en de protestantse ARP en CHU. ARP stond voor anti-revolutionair trouwens. Heerlijk toch.

De SGP is de oudste partij van Nederland en behaalt al die tijd 2 tot 3 zetels dankzij de onverbreekbare trouw van de strikt-orthodoxe achterban uit wat de zwartekousenkerk genoemd wordt. De Christenunie zit daar tussen. Wereldser dan de stijve SGP, strikter in de leer dan het verwaterde CDA.

Die Christenunie zat in de vorige regering en zal wellicht weer deel uitmaken van de volgende. Naast het uitgesproken protestantse karakter kan de Christenunie, 5 zetels bezettend, vooral gevat worden door de woorden ‘betrouwbaar’ en ‘keurig’.

Peter is hoogleraar arbeidsrecht, Hendrik-Jan was - naar ons systeem omgezet - procureur, o.m. bezig met terreurbestrijding. Heren van stand dus. Aan tafel en later tussen pot en pint - er kwam trappist op tafel, dus weer aanleiding tot religieus geïnspireerde grapjes - hadden we het over schaapjes en lammetjes én over, u raadt het, politiek.

We waren het zeker niet over alles eens maar wat was de beschaafdheid waarbinnen we soms ook van mening verschilden een verademing. Hun diepe overtuiging onderschoort een deontologie die in de politiek én daarbuiten - jawel, politiek is geen stinkende smeerkuil te midden van een heerlijk geurende tuin van eden - zo dikwijls ontbreekt. Politiek bedrijven zij, om het op hun Hollands te zeggen, keurig.

De kloof met de advertentie die het Vlaams Belang nu op de sociale media rondpompt, kan niet groter zijn. Bart De Wever gaf dit weekeinde, in een gesprek met De Standaard zowaar, zijn visie op uiterst rechts om de eenvoudige reden dat dat elk interview veelvuldig gevraagd wordt, waarna alle vormen van tegenstanders het volkomen ten onrechte oppeppen tot de essentie van het interview: “Het is een ideologie die niets kan bijdragen tot de mensheid in de 21ste eeuw, net als het communisme. Ze hoort thuis op de stortplaats van de geschiedenis.”

Het ging over het eventueel vormen van een meerderheid met het Vlaams Belang. Even meegeven dat een partij niet wordt opgericht om uit te dragen hoe nuttig een andere partij wel niet zou zijn. Neen, een N-VA-politicus vindt een stem voor het VB niet nuttig, manifest contraproductief zelfs. Logisch en terecht toch, zoals ik vermoed dat VB’ers iedereen zullen ontraden het heil te zoeken via de N-VA. Ook logisch maar naar mijn mening niet terecht.

BDW’s verwijzing naar de stortplaats van de geschiedenis heeft natuurlijk diepe historische wortels. De bolsjewieken trommelden zich graag op de borst dat ze het tsarisme hadden verwezen naar de mestvaalt van de geschiedenis, een vaststelling die door de feiten werd bevestigd want de Romanovs waren in 1917 helemaal en zoals intussen bleek definitief uitgespeeld.

De Amerikaanse president Ronald Reagan, nooit verlegen voor een plaagstoot, ging daar in 1982 in een toespraak voor het Britse parlement verder op in met de zinssnede "… freedom and democracy will leave Marxism and Leninism on the ash heap of history." Minder dan tien jaar later kreeg hij gelijk, hopelijk ook definitief.

BDW, niet onbekend met de figuur Reagan, houdt ook wel van spitse beeldspraak. Lees het citaat dus zoals het er staat: volgens BDW heeft het verhaal van uiterst rechts geen toekomst. Daar kan je het mee eens zijn of niet. Maar bij het VB houden ze ook wel van pittige beeldspraak zou je denken, die stellen spitsigheden wel op prijs.

Ho maar, niet dus. De inkt van BDW’s interview was nog niet droog of op de sociale media verscheen een verontwaardigd - en zwaar door VB gesponsord - bericht: “Vlaams Belangers horen thuis op de stortplaats van de geschiedenis”, geïllustreerd met naam en foto van BDW. Euh, pardon? Waren de VB’ers zo zwaar slachtoffer van linkse leerkrachten die het zo druk hadden met indoctrineren dat ze nooit aangeleerd hebben op school dat aanhalingstekens gebruikt worden om een letterlijke aanhaling weer te geven? Had BDW het ergens over mensen die op stortplaatsen moeten gedumpt worden, zoals de advertentie insinueert?

Bij de oppervlakkige sociale mediagebruiker zal deze stunt mogelijk scoren maar die VB-app tegen fakenews, gooi die maar snel van uw toestel want die is hiermee wel alle geloofwaardigheid kwijt.

Peter of Hendrik-Jan beschikken gewoon over te veel deontologie om op die manier politiek te bedrijven. Dat zijn keurige heren van stand die daar ook naar leven en handelen.

Oh ja, het was nog ‘geschellig’ ook aan tafel met die Hollanders. Een aanwezige tolk merkte op hoe onvertaalbaar dat woord ‘gezellig’ is. “Precies”, antwoordde Hendrik-Jan. Ik gebruik hier aanhalingstekens omdat hij dat letterlijk zo zei. In het Duits noemen ze dat leesteken zo heerlijk Gänsefüßchen, in het Lëtzebuergesch zijn het Zitatzeechen. Hoe ze ook heten, overal dienen die “ “ om juist weer te geven wat gezegd werd. Althans bij keurige mensen.

Fijne zondag gewenst.

Deze zondagse mijmering verscheen op Facebook op 10 oktober 2021.

Labels