Versoepeling abortuswet opnieuw op de agenda?

Versoepeling abortuswet opnieuw op de agenda?

 

Gisteren (26 november) kwamen de communisten van PTB/PVDA handig uit de hoek door de agendering te vragen van het voorstel tot verdere versoepeling van de abortuswetgeving. Voor de zomer pleitten vooral PS en sp.a maar ook Open VLD fors voor de stemming over dat voorstel. Nu sturen die het terug naar de commissie, zoals wij voor de zomer al vroegen bij monde van Valerie Van Peel. Daardoor is een stemming weer voor een tijd van tafel.

 

De partijen van de coalitie-De Croo sturen het nu naar de commissie omdat ze het onderling oneens zijn over deze kwestie. Ook over deze kwestie; weer een thema van onenigheid in die ‘ploeg’ (nu ja, ploeg?) van De Croo.

Ik dankte de PS en co. plagerig omdat ze nu de N-VA bijtreden in ons standpunt dat de kwestie, waarvoor in Vlaanderen geen meerderheid bestaat, grondiger moet besproken worden.

Persoonlijk vind ik de uitbreiding van de termijn om abortus te plegen van 12 naar 18 weken, het volledig te schrappen uit het strafrecht en het verder inkorten van de bedenktermijn véél te verregaand.

Het argument van de progressieve linkerzijde, gisteren weer uitdrukkelijk bovengehaald door de communisten, dat vrouwen de dupe zijn van de bestaande wetgeving stoort me zeer. Ten eerste valt de scheiding voor en tegen absoluut niet samen met die tussen man en vrouw. Bovendien, de helft van de potentiële slachtoffers van die uitbreiding zijn natuurlijk vrouwen. Die worden door de bestaande wetgeving beschermd. In de neergelegde wetswijziging is dat niet meer het geval. Dat wou ik toch ook wel eens gezegd hebben in het halfrond.

Het voorstel van de communisten werd verworpen door een grote meerderheid.

Bekijk hier een fragment uit mijn tussenkomst.

 

Tussenkomst uit de plenaire zitting van donderdag 26 november 2020.

Foto: Belga