Peter De Roover (N-VA) wil ‘klimaatspijbelaars’ ontmoeten, maar dan wel op woensdagnamiddag

Peter De Roover (N-VA) wil ‘klimaatspijbelaars’ ontmoeten, maar dan wel op woensdagnamiddag

 

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover “prijst elk maatschappelijk engagement” en nodigt de scholieren van Youth For Climate die elke donderdag willen spijbelen voor het klimaat uit voor een gesprek. Maar dan wel op woensdagnamiddag, want “het ene probleem - klimaatverandering - aankaarten door een ander - spijbelen - te veroorzaken, is totaal verkeerd”, vindt oud-leraar De Roover.

 

Twee leerlingen van het Koninklijk Atheneum in Mortsel roepen de Vlaamse scholieren op om elke donderdag in Brussel actie te voeren voor het klimaat, en dus te spijbelen. De eerste actie van ‘Youth For Climate’ vindt nu donderdag al plaats.

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover, zelf een Mortselaar, zullen ze alvast niet te zien krijgen. Bij hem ligt de zaak “bijzonder gevoelig” omdat hij “als leraar de nefaste gevolgen van ongeoorloofd schoolverlet te veel heeft moeten vaststellen”, klinkt het. “De spijbelproblematiek mogen we op geen enkele wijze minimaliseren. Ik wil de gelegenheid graag gebruiken om te herhalen dat veel leerlingen ernstig geschaad worden in hun ontwikkeling door spijbelen. Als volksvertegenwoordiger en oud-leraar kan en wil ik niet meedoen aan het verder verlagen van die drempel door leerlingen tijdens lesuren en buiten een schoolactiviteit in Brussel te ontmoeten. Het ene probleem - klimaatverandering - aankaarten door een ander - spijbelen - te veroorzaken, is totaal verkeerd.”

Anderzijds juicht De Roover het engagement van de leerlingen wel toe, zegt hij. Hij wil ze dan ook graag uitnodigen voor een gesprek samen met N-VA-klimaatspecialist Bert Wollants, maar dan wel volgende week woensdag, in de namiddag. “‘s Anderendaags kunnen ze hun ervaringen dan misschien in de klas delen, bijvoorbeeld als spreekoefening.”

 

Verschenen in het Nieuwsblad van 9 januari 2019 en hier geplaatst op 11 januari 2019.

Labels