Peter De Roover (N-VA): “Er is geen debat over de coronamaatregelen, parlement is enkel toeschouwer”

Peter De Roover (N-VA): “Er is geen debat over de coronamaatregelen, parlement is enkel toeschouwer”

 

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover vindt dat er nood is aan meer parlementaire controle op de beslissingen van de regering tijdens de coronapandemie. Er is nauwelijks debat, klaagt hij aan in 'De Ochtend'.

“Het parlement wordt in de toeschouwerszetel gezet. Wij kunnen ’s ochtends zien wat er in het Staatsblad verschijnt. Enige controle is onmogelijk.”

Peter De Roover doelt daarmee op de ministeriële besluiten waarmee de regering te werk gaat om de coronamaatregelen een juridische basis te geven. Volgens De Roover is daar geen parlementaire controle op en hebben al twee rechters beslist dat die ministeriële besluiten burgers niet verplichten om de regels op te volgen. Daarom is hij voorstander van de pandemiewet waaraan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) werkt. Hij hoopt dat die er toch komt, ondanks de twijfel die premier Alexander De Croo (Open VLD) er afgelopen weekend over uitte.

De Roover weerlegt ook de argumentatie van De Croo dat er via het parlement niet snel opgetreden kan worden. “Dat kan, maar dan moet het parlement zich daar naar organiseren. Dat is de plicht van het parlement.” De Roover wijst ook naar de Nederlandse coronawet waarin staat dat er meteen opgetreden kan worden, maar dat het parlement wel binnen de 7 dagen zijn goedkeuring moet geven. “Dat is een goede regel.”

 

Beluister het interview hier. 

Interview uit De Ochtend op Radio 1 van 2 februari 2021.

Foto: Radio 1

Labels