Peter De Roover (N-VA): ‘Bezoek Magnette was om lijstje af te vinken’

Peter De Roover (N-VA): ‘Bezoek Magnette was om lijstje af te vinken’

 

Het bezoek van informateur Paul Magnette (PS) aan N-VA-voorzitter Bart De Wever zaterdagavond, ging volgens N-VA-fractieleider Peter De Roover louter om een beleefdheidsbezoek. “Hij had nog iets af te vinken van zijn lijstje.”

 

“Wij hebben informateur Magnette de afgelopen twee weken niet gezien”, zei De Roover in De zevende dag. “Hij kan dan moeilijk naar de koning stappen en zeggen dat hij iedereen gesproken heeft.”

Maandag wordt informateur Magnette opnieuw bij de koning verwacht voor zijn verslag over de federale formatie. Daarom hield hij dit weekend contact met alle partijen, maar enkel Bart De Wever kreeg naar verluidt een fysiek bezoek. “Hij had nog iets af te vinken op zijn lijstje en is daarom op bezoek gekomen”, aldus De Roover.

De afgelopen weken mikte Magnette vooral op een paars-groene coalitie, met een geheime bijeenkomst afgelopen weekend als hoogtepunt. Aangezien N-VA nooit formeel aan de deur is gezet, noch zelf is opgestapt, is de kans groot dat het gesprek van zaterdag om een formaliteit ging.

‘KIEZERSBEDROG’

Inhoudelijk zette De Roover de puntjes op de i in De zondag en De zevende dag. De N-VA-fractieleider verklaarde dat zijn partij graag beleid wil voeren, maar dat hij niet inziet hoe dat kan met de startnota van Magnette die eerder uitlekte. “Met de nota-Magnette kan het Vlaams regeerakkoord bijvoorbeeld niet uitgevoerd worden.”

 “Ik denk niet dat de gemiddelde Vlaming veel voelt voor paars-groen”, klonk het ook. “Paars-Groen is onaanvaardbaar in Vlaanderen. Dat zou zelfs kiezersbedrog zijn”.

Bovendien begrijpt hij de houding van Open Vld niet. “Die partij drijft helemaal af van haar ideologie. Ik zie in de nota geen enkel recept dat de problemen van dit land aanpakt, met name de werkzaamheidsgraad, het begrotingstekort en de onzinnige staatsstructuren.”

CONFEDERALISME

Ook pleitte De Roover opnieuw voor confederalisme, een constellatie waar geen enkele andere partij zich achter schaart. “Volgens mij kan je het maar op één manier oplossen: het noorden en het zuiden moeten zelfbestuur krijgen. Dat betekent een fundamentele staatshervorming. Dat is de keuze waar de partijen vandaag voor staan: confederalisme of onbestuurbaarheid.”

 

Verslag in De Morgen van mijn debat op de Zevende Dag. 

Herbekijk het volledige debat tegen Kristof Calvo hier. 

Herbekijk enkele hoogtepunten uit het debat hier. 

Labels