Peter De Roover (N-VA) : "Als tienrittenkaart niet veilig en niet realistisch is, dan niet"

Peter De Roover (N-VA) : "Als tienrittenkaart niet veilig en niet realistisch is, dan niet"

 

Een gesprek in De Ochtend met Kamerfractievoorzitter Peter De Roover over de beslissingen van de Kern+ afgelopen zaterdag. 

Enkele fragmenten:

Over de 10-treinrittenkaart:
“Volgens Groen-voorzitter Almaci kost het geen geld. Als blijkt dat de maatregel wel geld kost, of te onveilig is of praktisch niet haalbaar, dan is dat niet de afspraak en kan die er niet komen.”

Over de heropstart:
“Wij hebben zaterdag bekomen dat ondernemingen de komende maanden de bedrijfsvoorheffing maar voor de helft betalen voor de werknemers die ze terug aan het werk zetten. Het tijdelijke opstartsteunpakket voor de horeca was nodig nu de deuren weer open gaan. Dat zijn zeer nuttige maatregelen die spijtig genoeg onderbelicht blijven.”

Over de ‘superkern’:
“De superkern houdt zich bezig met de volmachten, niet met relancemaatregelen. Die formule met jan en alleman zit nu wel aan zijn einde. De sociaal-economische herinrichting van dit land moet het werk zijn van de regeringsvorming.”

Over de bewering van Magnette dat de PS incontournable is:
“In tegenstelling tot een Vlaamse partij als de N-VA met meer dan 1.000.000 stemmen zou de PS met zo'n 640.000 stemmen "incontournable" zijn. Dat is Belgische rekenkunde.”

Over federale regeringsvorming:
“Het dogmatisch vasthouden aan een gezamenlijk Belgisch beleid is de echte oorzaak van deze impasse. De verschillen tussen Noord en Zuid zijn cruciaal. Als men blind blijft voor die mankementen, blijven we sukkelen.
(...)
Onze structuur werkt niet, dat is ook in deze corona-tijd duidelijk gebleken. Daarom steken wij de hand uit om een ernstig gesprek te voeren over de toekomst van het land, rekeninghoudend met de gevoeligheden in Noord en Zuid. Maar op elke uitgestoken hand volgt een belediging van de PS.”

Over de betoging in Brussel gisteren:
“De Brusselse burgemeester Close wil het manifestatieverbod niet handhaven. Dat is ergerlijk. Het wordt moeilijk om van mensen te verwachten dat ze elkaar in diepmenselijke familiale omstandigheden niet zien. Dit is een slag in het gezicht van iedereen in de zorg.
Het wordt moeilijk uitleggen dat je niet met meer dan 10 in een bubbel kan, maar wel met 10.000.”

Beluister het volledige gesprek hier

 

Uitgezonden op 8 juni 2020.

Foto: Radio 1

Labels