Oudejaarsperiode in coronatijd

Oudejaarsperiode in coronatijd

 

Staat uw kerstboom er al? Ik weet het, Sinterklaas moet nog over het dak. De Goede Man is al in het land maar kwam in volslagen eenzaamheid van boord. Zelfs Zwarte Piet was er niet meer bij want die was door Facebook onderweg al van het schip gehaald. De Sint doolt nu dus verlaten en alleen door de straten, zijn troosteloze dagen af en toe even onderbrekend voor een videocall met kinderen die in dat soort dingen veel verder staan dan hij en hem brutaal confronteren met het besef stilaan echt oud geworden te zijn. Het is voor de tijd van het jaar dan ook nog eens pokkeheet, zodat Klaas’ winterkledij tot de laatste zweetdruppel uit de poriën doet stromen. Hij moet die marteling nog ruim twee weken volhouden want het is en blijft pas de nacht van 5 op 6 december die hij echt de zijne mag noemen.

Je kan natuurlijk niet op alles pro-actief reageren – ik denk maar aan het tijdig uitwerken van een vaccinatieplan – maar de ministers Vandenbroucke en Verlinden waren wel voldoende bij de pinken om de Sint vrij te stellen van de naleving van de nachtklok. Hij zou dat nachtelijk uitgaansverbod anders mogelijk als argument gebruikt hebben om deze troosteloosheid de rug te keren en voortijdig terug koers te zetten naar zijn Spaanse thuisfront.

Dus nog twee weken wachten op de Sint en toch stel ik nu al de vraag of u uw kerstboom reeds hebt gezet en opgetuigd. Het zal allemaal wat ingewikkelder lopen dit jaar want als ik het goed begrijp, waar u in deze zeker niet van moet uitgaan, bepaalt het Ministerieel Besluit dat u verbiedt om des nachts de woning te verlaten, voor zo ver u de Sint niet bent beste lezer, dat u de kerstboom wel fysiek mag aankopen maar de kerstballen, stalletjes, slingers of kerstboompieken niet. Dat moet via de e-weg.

Let echter op wanneer uw leverancier met B-post werkt want dan moet u het pakket kerstversierselen wellicht wél weer zelf gaan oppikken. Als het postkantoor waar u dat pakje moet collecteren verder van uw woning ligt dan de winkel waar u de artikelen niet mocht gaan kopen, zal een zeker gevoel van onbegrip u mogelijkerwijs overvallen maar adem dan even diep in en uit en drink thuis een glühweintje.

Ingewikkelde kerstbevoorrading of niet, als ik zo ’s avonds, vóór middernacht uiteraard (!), door de straten dwaal dan merk ik nu reeds menig huiskamer met kerstboom getooid, lichtjes en al de rest incluis. Is het een indruk of doken we nooit eerder zo vroeg in de kerstsfeer? Wapent de bevolking zich tegen de kalenderblindheid waaraan premier Alexander De Croo lijdt, zoals bleek toen die mij in de Kamer meedeelde dat de beleidsverklaringen te laat werden ingediend omdat de herfstvakantie onverwacht begin november viel en Wapenstilstand verrassend genoeg op 11 november? Sleuren we onze kerstbomen daarom voor alle zekerheid reeds half november de woonkamer binnen, kwestie 25 december niet onvoorbereid als onaangename surprise te zien aanbreken?

Of zou het corona kunnen zijn? Ik denk dat het corona is. De knusheid die een kerstboom uitstraalt, compenseert een beetje de neerslachtigheid die corona én de bestrijdingsmaatregelen over ons strooien. Het idee zelfs Kerst zonder de ruime familiekring en oud/nieuw zonder vrienden te moeten ‘vieren’, drukt zwaar. Wie had gedacht dat het woord ‘vieren’ bij de eindejaarsfeesten ooit zou duiden op het maximaal aantal mensen dat aanwezig mag zijn? Tot 2019 was het bon ton om zijn afkeer uit te schreeuwen voor die stomme plichtsplegingen op vervelende eindejaarsfamiliefeesten maar dat nummer zal in 2020 maar zelden worden opgevoerd. Heimwee doet ons hart verlangen...

Blijkbaar is de regering er intussen nog niet helemaal uit of de politie op kerstavond bij u komt aanbellen ter controle of u de regels wel of niet volgt in uw woonkamer, dan wel of de voordeur meteen wordt ingebeukt met een stormram wanneer uit uw woning tonen van gezongen kerstliedjes ontsnappen. Bereid uw verdediging voor en hang aan het venster een kaartje: “Aan de politie: u mag deze woonst niet betreden, want wij huisvesten criminele illegalen”. Als dat niet zo is, maakt u zich weliswaar schuldig aan het verspreiden van fakenews maar beleeft u wel een rustige kerstavond. Dat hebt u dubbel en dik verdiend.

Die kerstboom staat er dus al bij velen, die zich daarmee verstandig indekken tegen een eventuele komende ontdekking van virologen dat het coronavirus zich vastzet op dennennaalden en de plaatsing van kerstbomen in woonkamers dientengevolge per Ministerieel Besluit dient verboden te worden. Nog minder gezelligheid, nog meer naargeestigheid; ik sluit niet uit dat sommige leden van de regering dat stiekem zouden toejuichen.

Oh ja, het kerststalletje, hoe zit het daar mee? Jozef en Maria zitten in elkaars knuffelbubbel, neem ik aan. Over duiven rept het Ministerieel Besluit met geen woord en dus mogen we er van uitgaan dat die daarbij niet in rekening worden gebracht. Dat ze een mondmasker moeten dragen - Jozef en Maria, niet de duiven - spreekt voor zich. Maar moeten de herders in het stalletje anderhalve meter afstand houden? Met hoeveel mogen ze tegelijk binnen? En mogen de Drie Koningen op bezoek komen of moeten het goud, wierook en mirre dit jaar online besteld worden? Arme Jozef, moet hij op kerstavond wellicht ook nog met zijn ezel oostwaarts naar het postkantoor om de pakketjes te gaan ophalen. Ach, hij vindt het wel: gewoon de Ster van Bethlehem in de rug houden.

Gelukkig zijn de kerncentrales nog niet dicht want zo’n kribbe helemaal verwarmen met één os, dat lijkt onbegonnen werk, zelfs voor een Heilige Familie.

Geniet intussen van het optakelen van uw kerstboom en laat de gordijnen open; het beeld verwarmt mogelijk het hart van een eenzame voorbijganger.

 

Tekst verschenen op mijn Facebookpagina op 22 november 2020. 

Labels