N-VA verbolgen over chaos in Zaventem: "federale regering brengt bevolking zelf in gevaar"

N-VA verbolgen over chaos in Zaventem: "federale regering brengt bevolking zelf in gevaar"

 

N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover is niet te spreken over de chaos die de federale regering heeft georganiseerd in de luchthaven van Zaventem naar aanleiding van de terugkomst van vele duizenden vakantiegangers.

De Roover vraagt een spoedzitting van een gemeenschappelijke kamercommissie Binnenlandse zaken en mobiliteit. “De ministers Gilkinet en Verlinden moeten tekst en uitleg komen geven over de chaos die zondagavond ontstond in de luchthaven van Zaventem. Door mismeestering van de overheid zijn mensen in corona-onveilige situaties terecht gekomen. Het was onmogelijk de nodige afstand te bewaren in de luchthaven bij de controles die plaatsvonden”, aldus De Roover. “Elke burgemeester zou in dergelijke omstandigheden handhavend optreden – waar minister Verlinden al meermaals toe aangezet heeft - … indien burgers zich zo onverantwoord zouden gedragen.”

Zondag berichtte Het Nieuwsblad over chaos in de aankomsthal van de luchthaven van Zaventem. De federale politie controleerde alle aankomende passagiers om te zien of ze hun PL-formulier hadden ingevuld. Dat leidde tot een mensenmassa die tegen alle corona-voorschriften in en op elkaar gepropt moest aanschuiven. Deze gang van zaken wekt terecht verbazing en onbegrip. “De federale regering organiseert hier, door gebrekkig bestuur, een heel onveilige situatie. Terugkerende reizigers die zich de voorbije dagen aan strikte regels hebben gehouden, werden tegen hun wil aan gezondheidsrisico’s blootgesteld”, zegt De Roover.

De N-VA-fractie vraagt daarom bij monde van fractievoorzitter Peter De Roover om zo snel als mogelijke de bevoegde ministers hierover te horen in het parlement: “De ministers Verlinden en Gilkinet zijn rechtstreeks verantwoordelijk voor de slechte aanpak van deze situatie in Zaventem. Zij moeten aan het parlement duidelijk komen uitleggen hoe dit is kunnen gebeuren, welke lessen ze hieruit trekken om er voor te zorgen dat dit in de toekomst niet meer zal gebeuren. Het kan niet zijn dat mensen in gevaarlijke situaties worden geplaatst omdat ze de maatregelen van de overheid opvolgen”.

Wat gebeurde in de luchthaven is een slag in het gezicht van alle mensen die kerst en nieuw alleen hebben ‘gevierd’ en alle ondernemingen die nog steeds gesloten zijn, ook wanneer ze zich zware inspanningen hebben getroost om te functioneren in veilige omstandigheden. “De federale regering vraagt aan alle burgers om dit jaar tijdens de feesten de contacten tot een absoluut minimum te beperken en aan ondernemers om hun bedrijf gesloten te houden, maar tegelijk organiseert ze zelf een chaotische massabijeenkomst op de luchthaven. Het enige verschil met een massaal lockdownfeest is dat de aanwezigen in Zaventem niet vrijwillig deelnamen maar door de overheid in een fuik werden getrokken. Aangezien de eindejaarsvakantie uiteraard niet onverwacht eindigde op zondag, is het onbegrijpelijk dat de overheid zich hier niet heeft georganiseerd en duizenden burgers dwong om onverantwoorde epidemiologische risico’s te nemen”, besluit De Roover.

 

Persbericht van 4 januari 2020.

Foto: HLN

Labels