N-VA-Kamerfractieleider De Roover voorspelt "nog heel wat gebakkelei"

N-VA-Kamerfractieleider De Roover voorspelt "nog heel wat gebakkelei"

 

N-VA als gemeenschappelijke vijand is het bindmiddel van de Vivaldi-coalitie, maar dat zal niet volstaan wanneer het "grijze" federale regeerakkoord concreet moet gemaakt worden. Zo luidt de eerste analyse van N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover. Hij voorspelt "nog heel wat gebakkelei".

 

Wat De Roover vooral opvalt is "de grote grijsheid" van het federale regeerakkoord. "Dat is niet meer dan logisch, want het geeft de spreidstand weer die men moest aannemen om zeven partijen te overkoepelen", analyseert de N-VA-Kamerfractieleider het programma van de zeven Vivaldi-partijen.

De Roover verwacht dan ook dat er "nog heel wat gebakkeleid zal worden" in de regering. "De cohesie heet N-VA. Die samenhorigheid zal nog even duren, maar wanneer de zaken concreet moeten gemaakt worden zal die gemeenschappelijke vijand niet langer volstaan."

Het regeerprogramma en de aanslepende regeringsvorming tonen volgens de Roover nogmaals "het fundamentele probleem van de Belgische structuur" aan. Die kan nooit een vertaling zijn van de dominante politieke stroming in het noorden van het land, aldus de N-VA'er.

De Vlaamsnationalisten zien in het regeerakkoord ook een bevestiging van de "belastingregering" die in de steigers staat. De tekst voorziet bijvoorbeeld in een digitaks en een bijdrage van de grootste vermogens, maar de partij rekent ook voor dat er in 2024 3,2 miljard euro aan nieuwe belastingen zullen zijn. N-VA verwijst daarbij naar de budgettaire inspanning die de regering tegen dan vooropstelt én de verdeelsleutel om aan die inspanning te komen, met een derde aan inkomsten.

Volgens N-VA zitten er geen hervormingen aan te komen op de arbeidsmarkt of in de pensioenen. De partij vindt ook dat heel veel op de lange baan wordt geschoven en in handen van de sociale partners wordt gelegd. Ze vreest daarnaast een hoge factuur om de klimaatdoelstellingen uit het akkoord te kunnen realiseren. Ook betreurt N-VA dat er geen verstrenging komt van het asielbeleid.

 

Reactie verschenen via Belga en Het Laatste Nieuws op 30 september 2020.

Foto: Belga
 

Labels