N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover: “Democratie mag geen loterij worden”

N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover: “Democratie mag geen loterij worden”

 

De staatshervorming die de regering De Croo gaat voorbereiden mag geen voorwendsel zijn om de parlementaire democratie te omzeilen door een loterijsysteem. Daarvoor waarschuwde N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover woensdag tijdens het debat in de Kamercommissie Grondwet, waar de beleidsverklaring van de ministers voor Institutionele Hervormingen op het programma stond.

 

De ministers voor Institutionele Hervormingen David Clarinval (MR) en Annelies Verlinden (CD&V) gaan met het oog op de geplande staatshervorming in 2024 een “dialoogplatform over de toekomst van het Belgische federalisme” in de steigers zetten. Ze willen daarvoor een brede bevraging organiseren bij burgers, in het bijzonder jongeren, de civiele samenleving, experten en lokale autoriteiten. Een en ander staat in hun beleidsnota.

De manier waarop de ministers burgers bij het project willen betrekken, roept vragen op bij de oppositie. Die vraagt zich af of de Vivaldi-meerderheid haar toevlucht zal nemen tot een ‘loterij’. “Ik heb meer vertrouwen in een orgaan dat door burgers wordt gekozen dan in een panel van burgers dat door het lot wordt aangeduid”, zei De Roover, die daar aan toevoegde dat hij niet wil dat democratie wordt vervangen door een “lotocratie”.

De N-VA vraagt zich vooral af welke bevoegdheden het platform zal krijgen. De aanbevelingen van het platform worden verwacht eind 2021 en zullen dan worden voorgelegd aan de regering. Hebben deze burgers beslissingsrecht, vraagt de N-VA zich af.

De modaliteiten volgens welke burgers bij dit platform zullen worden betrokken, zijn nog niet gedefinieerd. “Het zal geen vervanging zijn voor de parlementaire democratie”, zei minister Verlinden woensdag.

 

Artikel verschenen in Het Nieuwsblad op 25 november 2020

Lees hier de volledige tussenkomst.

Foto: Bart Dewaele