Kamer niet zomaar akkoord met uitnodiging N-VA van "een Catalaans parlementslid"

Kamer niet zomaar akkoord met uitnodiging N-VA van "een Catalaans parlementslid"

Blijkbaar vullen sommige fractievoorzitters van de kamer het begrip vrije meningsuiting erg eng in als het over Catalonië gaat. Deze zaak wordt uiteraard vervolgd. Hier het bericht van BRUSSEL 31/01 17:22 (BELGA)

De fractieleiders in de Kamer gaan niet zomaar akkoord om op vraag van N-VA'er Peter Luykx een zaal in het parlement ter beschikking te stellen voor een lezing over de toestand in Catalonië. Reden? Op de lijst met gastsprekers staat "een Catalaans parlementslid" en de andere partijen willen eerst weten om wie het gaat, tot onbegrip van N-VA-fractieleider Peter De Roover.

 

Het is niet ongewoon dat zalen in de Kamer worden gebruikt om groepen te ontvangen op uitnodiging van een parlementslid. Deze week lag eenzelfde vraag van Peter Luykx op tafel voor de Vlaams-Catalaanse Vriendschapsgroep. Die zou op 27 februari samenkomen voor een lezing over de situatie in Catalonië, met zowel Luykx als een "Catalaans parlementslid" als spreker.

 

De conferentie van de voorzitters zette het licht echter niet zomaar op groen. Omwille van veiligheidsoverwegingen zou het duidelijk moeten zijn wie wordt uitgenodigd, luidt het. Volgens fractieleider De Roover ligt evenwel nog niet vast om wie het gaat. "Peter Luykx is op zoek naar een relevante spreker. Daarover lopen contacten", luidt het.

 

Een naam die onmiddellijk valt, is uiteraard die van de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont. "Om principiële redenen" wil De Roover dat niet uitsluiten, al vindt hij die vraag "totaal naast de kwestie". "Het gaat om een democratisch verkozen Catalaans parlementslid. Schijnbaar is dat tot mijn niet geringe verbazing niet voldoende om toestemming te geven", betreurt De Roover.

 

Hij benadrukt ook dat de uitnodiging niet zou uitgaan van de Kamer, maar van een Kamerlid. Mocht het om Puigdemont gaan, dan zou het diegenen die hem geen spreekrecht geven "ontmaskeren als manifeste tegenstanders van de vrijheid van meningsuiting", gaat De Roover voort. "Ik vraag niemand applaus te geven voor Puigdemont (...) Mocht iemand de Turkse president Erdogan uitnodigen voor een conferentie over de toestand in Turkije, dan zou ik dat ook toestaan", luidt het.

 


 

Hier geplaatst op 31 januari 2018. 

 

Foto: façacde van het parlement

 

TIP: Dankzij internet kunnen wij ook veel mensen bereiken buiten de klassieke media om. Help daarbij en deel dit artikel. Gewoon op de knop hieronder drukken.