"Je kan illegalen afschrikken met celstraffen"

"Je kan illegalen afschrikken met celstraffen"

Waarom worden mensen die hier illegaal verblijven niet vervolgd? Dat vraagt N-VA-fractieleider Peter De Roover zich af. "Onwettig verblijf is nochtans een strafbaar feit." En zo legt hij de bal in het kamp van CD&V. Voorzitter Beke noemde de aanpak van de transmigratie begin deze week nog een "zootje".

Wie illegaal in ons land verblijft, overtreedt de wet en daar staan celstraffen op. Wie een eerste keer tegen de lamp loopt, riskeert tot drie maanden. Wie nog eens betrapt wordt, kan tot een jaar achter tralies belanden. "Maar die wet blijft dode letter", kaart N-VA-fractieleider Peter De Roover aan. "Mensen die hier illegaal verblijven en geen asiel willen aanvragen, zoals transmigranten, worden zelden voor de rechter gebracht." Navraag bij advocaten leert dat dat klopt. Ook officiële instellingen, zoals het Kruispunt Migratie-Integratie, maken er geen geheim van. Hoe het dan wel loopt? Wie betrapt wordt en geen asiel wil aanvragen, krijgt een bevel om ons land te verlaten. "Wie je kan uitwijzen, moet je repatriëren naar het herkomstland", vindt De Roover. "Maar voor een grote groep migranten lukt dat niet. Denk maar aan de vele Eritreeërs die ons land doorkruisen." Eritrea is vandaag een onmenselijke dictatuur en internationale rechtsregels verhinderen dan een uitwijzing.

En die volle cellen?

Maar de België-route naar Engeland blijft populair. Er duiken ook steeds meer problemen op met transmigranten. Hoog tijd dus om de wet toe te passen, vindt De Roover. "Onze beleidsmiddelen zijn beperkt door de internationale richtlijnen. Maar de instrumenten die we hebben, moeten we wél gebruiken. Dus ook de wet die illegaal verblijf bestraft. Illegalen krijgen het bevel om ons land te verlaten, maar wie zijn voeten eraan veegt, riskeert niks. De politie wordt er moedeloos van. En deburger begrijpt er geen snars van."

De Roover is ervan overtuigd dat een effectief risico op een celstraf veel mensen zal afschrikken. Er is wel een technisch obstakel, geeft de N-VA'er toe. "Iemand zonder papieren heeft per definitie geen adres en kan je dus niet zomaar dagvaarden."

Maar daar heeft hij een antwoord op: "Voer het snelrecht in. Onze partij heeft daar een wetsvoorstel over klaar, zodat mensen op korte termijn berecht kunnen worden. Of iemand hier illegaal verblijft, kan je snel vaststellen. Eén: hij of zij is in ons land. Twee: heeft hij of zij papieren?"

Een ander struikelblok is dat de gevangenissen nu al overvol zitten. "Mijn vraag zal een capaciteitsvraagstuk openen", erkent De Roover. "Maar met die plaatsen worstelt ook Theo Francken. En als er morgen een enorme toename is van handtasdiefstallen, dan ga je dat toch ook niet door de vingers zien omdat er geen plaats is? Ofwel moet men klare wijn schenken en de wet afschaffen - waar wij dus absoluut niet voor te vinden zijn."

Boksmatch

Politiek lijkt het voorstel geen slechte zet van N-VA. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ligt onder vuur voor zijn aanpak van de transmigranten. CD&V-voorzitter Wouter Beke noemde het begin deze week nog "een zootje". Door de focus op het gerechtelijke luik te leggen, wordt CD&V mee in het bad getrokken. "Kijk, ofwel is het een probleem dat je met de hele regering aanpakt, ofwel niet", antwoordt De Roover. "Je kan dehanden van Theo Francken niet op de rug vastbinden en dan zeggen dat hij de boksmatch niet wint. Hij kan doen wat in zijn bevoegdheid ligt, maar juridisch zijn er ook opties. Ik verwacht dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een partner is in deze strijd. Veel CD&V-burgemeesters kaarten de problemen met transmigranten fors aan."

Maar Geens loopt niet over van enthousiasme. "Ik ben altijd bereid om na te denken over effectieve oplossingen in de strijd tegen mensenhandel en mensensmokkel", aldus de minister van Justitie. "Maar we moeten vermijden dat er een vervangingseffect komt van een administratieve opsluiting (in de gesloten centra, red.) door een gerechtelijke opsluiting, die op een bepaald moment ook weer zal eindigen. Een celstraf moet tot terugkeer in de maatschappij dienen." De CD&V'er wijst erop dat sans-papiers die berecht zijn voor een misdrijf, de celstraf voor illegaal verblijf wél krijgen.

N-VA-fractieleider kijkt naar Geens voor opsluiting transmigranten.

 

Verschenen in Het Laatste Nieuws en hier geplaatst op 20 september 2018.