Geweld in Gaza - N-VA-Kamerlid De Roover: "begrip voor beide zijden"

Geweld in Gaza - N-VA-Kamerlid De Roover: "begrip voor beide zijden"

N-VA-Kamerlid Peter De Roover heeft "begrip voor beide zijden" in het conflict aan de Gazastrook. "Als er doden vallen, moeten er altijd rode lichten aanspringen. Maar we moeten ons behoeden voor reacties die het geweld nog verergeren en het onderzoek afwachten", vindt hij.

 

Bij confrontaties tussen het Israëlische leger en Palestijnse oppposanten vielen gisteren/maandag zeker 55 doden, allemaal Palestijnen, onder wie ook acht kinderen. De internationale reacties zijn stevig, en ook de Belgische premier Charles Michel heeft het geweld al veroordeeld.

 

N-VA-Kamerlid Peter De Roover roept op tot voorzichtigheid. "Als er doden zijn gevallen, moeten er altijd rode lichten aanspringen. Maar men zal mijn niet verleiden om voorgekauwde waarheden te vertellen. Ik ken het verhaal aan beide zijden en ik begrijp het ook van beide zijden", zegt hij.

 

Voor de N-VA'er is het nu vooral belangrijk dat de waarheid aan het licht komt. "We zitten in een propaganda-oorlog, waarin beide partijen zich voordoen als het slachtoffer van de ander. Een onafhankelijk internationaal onderzoek is het minste wat hier moet gebeuren", vindt De Roover.

 

"Als daaruit blijkt dat een van beide partijen het internationaal recht met de voeten heeft getreden, en dat kan ook aan de kant van de Palestijnen zijn door bijvoorbeeld de inzet van burgers door Hamas, dan moeten er gevolgen zijn", vindt de N-VA-politicus. "De spanningen nemen daar op dit ogenblik alleen maar verder toe, dat moet ons allemaal bezorgd maken."

 

Het voorstel van sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen om de staat Palestina te erkennen, vindt De Roover voorlopig geen goed idee. "Mijnheer Van der Maelen is niet de man die op de feiten wacht. Wij zijn ook voor een tweestatenoplossing, en alles wat we daarvoor kunnen doen moet ook gebeuren, maar nu moeten we vooral vermijden dat het geweld nog erger wordt."

 

Aan de uitspraken van de Israëlische ambassadrice in ons land over het conflict - zij noemde de Palestijnse slachtoffers dinsdagochtend "terroristen" - besteedt De Roover niet al te veel aandacht. "Het mag niet verbazen dat een ambassadrice haar eigen nationale verhaal vertelt. Dat is haar opdracht en functie", zegt hij. "Als is de inhoud ervan natuurlijk nog iets anders."

 


 

Belga-bericht verschenen en hier geplaatst op 15 mei 2018.

 

Foto: © Belga 

 

TIP: Dankzij internet kunnen wij ook veel mensen bereiken buiten de klassieke media om. Help daarbij en deel dit artikel. Gewoon op de knop hieronder drukken.

 

Labels