De toekomst van de missie van het fregat Louise-Marie

De toekomst van de missie van het fregat Louise-Marie

 

Vraag van de heer Peter De Roover aan de eerste minister over "de toekomst van de missie van het fregat Louise-Marie".

Mijnheer de minister, geachte collega’s, u hebt uit het aantal sprekers en hun uiteenzettingen al kunnen opmaken dat de deelname van het fregat aan de operatie Sophia enige ophef teweeggebracht heeft. Ik moet echter vaststellen – het gebeurt vandaag opnieuw – dat staatssecretaris Francken woorden in de mond worden gelegd of ideeën in het hoofd worden geprent die absoluut niet gebleken zijn uit wat gezegd is… (Rumoer)… en die blijk geven van een verregaande kwaadaardigheid. Ik moet zelfs zeggen dat ik die soms degoutant vond.

De staatssecretaris heeft nooit gezegd dat het fregat meteen zou moeten terugkeren voor het einde van de missie op 28 juli. Hij heeft nooit gezegd dat mensen in nood niet gered zouden moeten worden, want dat staat voor ons niet ter discussie. Hij heeft de effectiviteit van de operatie Sophia binnen het huidige mandaat in vraag gesteld. Ik mag hopen dat dit vandaag nog kan zonder daarop schofterige reacties te moeten incasseren.

Staatssecretaris Francken is niet de enige die enige vraagtekens plaats bij het gebrek aan effectiviteit van de operatie Sophia. De operatie Sophia moet ontraden. De cijfers spreken echter boekdelen: ze lijken zwaar te stijgen, van een ontradingseffect is duidelijk geen sprake. Italië staat met de rug tegen de muur. Vraag Frankrijk en Spanje om enige hulp te verlenen op dat vlak en zij geven niet thuis. Zij staan niet te springen om even de gevraagde hulp te verlenen. Ik mag toch hopen dat iedereen een beetje tot het besef is gekomen dat economische migranten misbruik maken van de situatie? Lapmiddelen als een exportverbod van rubberboten zullen geen zoden aan de dijk brengen. Dat lijkt mij evident.

Wij zullen sterker uit de hoek moeten komen dan dat. Ik ben dan ook erg blij dat de vraag naar de effectiviteit van de operatie gesteld wordt zonder dat daarbij per definitie bijna de humaniteit van mensen in vraag gesteld moet worden.

Mijnheer de vicepremier, wat is uw mening over het mandaat van de operatie Sophia en de beperktheid ervan op dit ogenblik? Kan daarmee vandaag inderdaad effectief gedaan worden wat wij echt hopen? Wat kan een – ook deze vraag is gesteld door de staatssecretaris – doeltreffende deelname van ons land zijn om het beperken van de mensensmokkel en de controle van de Libiëroute in 2018 op een betere manier uit te voeren, zonder daarbij humanitaire principes te verlaten?

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Mijnheer de minister, los van onze gehechtheid – ik heb dat ook gezegd – aan het principe dat mensen in nood uiteraard moeten worden geholpen, ben ik bijzonder blij dat u mee vaststelt dat het huidige mandaat van Sophia te klein is en dat binnen dat mandaat geen werk kan worden geleverd zoals wij dat mogen verwachten. U kondigt fase 2b en 3 aan en daar zijn wij bijzonder blij mee, want dat is natuurlijk de essentie van het debat: hoe gaan wij op de efficiëntste manier om met het probleem?

Oplossingen liggen niet voor de hand. Dat spreekt nogal voor zich. Zonder waakzame controle van de buitengrenzen zal op een bepaald ogenblik echter onvermijdelijk het principe van de open binnengrenzen niet langer te handhaven zijn. Dat betekent dat het beschermen en controleren van de buitengrenzen eigenlijk ook over de essentie van de Europese samenwerking gaat. Het spijt mij, geachte leden van sommige fracties, maar met uw moreel vingertje zal men de gaten in onze buitengrenzen niet stoppen. Daarvoor is uw vingertje veel te klein.

Wat de stijl van communiceren betreft, daarover kan worden getwist. Iedereen heeft zijn manier van doen, maar wegkijken van feiten, zit in elk geval niet in het arsenaal van onze partij, vandaar ben ik bijzonder blij dat wij ons in dit debat geen zelfcensuur opleggen en zeggen dat bepaalde zaken niet kunnen worden gezegd, omdat zij ingaan tegen een bepaald links dogma. Wel, laat het debat vrij zijn, zodanig dat wij, als er problemen zijn, ook op een open manier voor oplossingen kunnen zorgen.

 

Plenaire vraag van 20 juli 2017

Foto: Belga