Commissie Buitenlandse zaken federaal parlement akkoord met vraag N-VA om Koerdische HDP-leden uit te nodigen

Commissie Buitenlandse zaken federaal parlement akkoord met vraag N-VA om Koerdische HDP-leden uit te nodigen

De N-VA steunt het Koerdische streven naar zelfbestuur. De repressiemaatregelen van de voorbije weken brachten dat thema weer nadrukkelijk onder de aandacht. Ook vanuit het parlement proberen wij druk uit te oefenen. Voor ons blijven de verkozen van de pro-Koerdische HDP volwaardige vertegenwoordigers van hun kiezers en we nodigen ze als zodanig uit in het parlement.

Net zoals gisteren houden verschillende Koerdische organisaties vandaag een wake op het Brusselse Schumanplein. Ze klagen de willekeurige arrestaties aan van Koerden en HDP-parlementsleden door de Turkse overheid.

 

De pro-Koerdische nationalisten HDP (Democratische Partij van de Volkeren) is een doorn in het oog van de Turkse president Erdogan. De HDP is de op een na grootste oppositiepartij met 59 zetels.

 

Verschillende parlementsleden van de N-VA zullen dan ook vandaag aanwezig zijn op de wake, waaronder Zuhal Demir“Voor het Turkije van Erdogan is géén plaats in de Europese Unie!”

 

Ook in het federaal parlement onderneemt de partij actie. Op vraag van N-VA fractieleider Peter De Roover, besliste de commissie buitenlandse betrekkingen vandaag om de HDP-parlementsleden die in Brussel verblijven en niet meer terug naar Turkije willen uit vrees voor represailles, uit te nodigen om getuigenissen af te leggen.

 

Peter De Roover: “Door de HDP-politici uit te nodigen in hun functie als volksvertegenwoordigers geeft de commissie een duidelijk signaal. We moeten de HDP-parlementsleden blijven beschouwen als de rechtmatige vertegenwoordigers van hun kiezers.”

 

Onze partij volgt de gebeurtenissen in Turkije met argusogen.

 

Wij steunen het vreedzaam streven naar Koerdische ontvoogding. Wij zullen ons op Europees niveau blijven inzetten voor een democratische en vreedzame oplossing voor de Koerdische kwestie.

 


 

Persbericht verstuurd en hier geplaatst op 8 november 2016. 

 

Foto: © Koerdisch Instituut

 

TIP: Dankzij internet kunnen wij ook veel mensen bereiken buiten de klassieke media om. Help daarbij en deel dit artikel. Gewoon op de knop hieronder drukken.