Circus Vivaldi: sfeer en collegialiteit binnen de regering op dieptepunt

Circus Vivaldi: sfeer en collegialiteit binnen de regering op dieptepunt

Wanneer de regering een wetsontwerp sneller wil laten behandelen, vraagt ze aan de Kamer ‘urgentie’. De minister ‘van dienst’ doet dat met een verantwoording, in naam van de collega die het wetsontwerp heeft ingediend.

Gisteravond bleek niemand van de regering aanwezig toen de urgenties aan bod kwamen. Minister Ludivine Dedonder (PS) van defensie was enkele minuten eerder vertrokken. Wellicht nog niet bekomen van de interpellatie van o.m. collega Peter Buysrogge spoedde ze zich de zaal uit om niet meer terug te keren. Haar fractievoorzitter Ahmed Laaouej (PS) deed niet eens de moeite haar terug te roepen.

Staatssecretaris Eva De Bleeker (VLD) was iets eerder vertrokken en die bleek nergens van te weten, zo meldde Maggie De Block (VLD) later.

Pech voor Sammy Mahdi (CD&V) want geen enkele collega was beschikbaar in de Kamer om zijn urgentie te verdedigen. Amateurisme of gebrek aan collegialiteit? Blijkbaar een combinatie van beide. Gênant was het alleszins én onuitgegeven.

Dus moest de Kamervoorzitter overgaan tot de gewone stemronde over de besproken teksten tot een tijd later... minister Van Peteghem (CD&V) binnenstormde. Die hadden ze kunnen optrommelen om de kastanjes voor zijn partijgenoot uit het vuur te halen. Te laat echter aangezien de stemmingen al volop bezig waren.

Geen nood evenwel want de meerderheid gooide de agenda gewoon even door elkaar. Ik hekelde het weer vertoonde gebrek aan respect voor het parlement (niet door de camera opgenomen, alleen geluid) in het fragment hieronder. Eerder deze week lukte het de meerderheid al niet om genoeg leden op te trommelen om de commissie buitenlandse zaken te laten vergaderen.

Alleszins straffe koffie dat Dedonder niet eens meer uit de vestiaire komt om een regeringscollega even een handje te helpen.

Een relatief niemendalletje maar zo veel zeggend over de paarsgroene regering die blijkbaar zelf geen belang hecht aan het oranje rafeltje.

Beluister het fragment hier.

 

Labels