CD&V kijkt op geen overheid meer of minder

CD&V kijkt op geen overheid meer of minder

'Sterker Vlaanderen, sterker land'

Verstandige en ernstige mensen vragen in de politiek meer inhoud en minder slogans. Maar soms zijn slogans veelzeggend, zoals die van CD&V: 'sterker Vlaanderen, sterker land'.

 

CD&V is bevallen van haar verkiezingsslogan en wie die wil bewonderen in 3D kan daarvoor een app downloaden, virtueel Kris Peetersje incluis . De partij van de echte Kris Peeters – waar is ook alweer de tijd dat N-VA een eenpersoonspartij werd genoemd? – pakt uit met ‘sterker Vlaanderen, sterker land’.

 

Dat is een slagzin met een hoog tsjevengehalte, als je het fijn nagaat. Dat ‘sterker land’ is eigenlijk gewoon België maar Kris Peeters wil niet zo ver gaan in de beeldvorming om dat nadrukkelijk in de slogan op te nemen. ‘België’ wordt daarom omfloerst binnengesluisd onder het pseudoniem ‘land’. Vermoedelijk wil CD&V zich een gat in het debat wringen. Open VLD trekt de Belgische kaart, N-VA de Vlaamse en CD&V, jawel, die zit er mooi tussenin. Die kiest voor… alles en kiest dus ook eigenlijk voor niets.

 

Het heeft iets aantrekkelijks, die indruk dat we kunnen kiezen voor een volwaardig Vlaanderen én een volwaardig België. Alles krijgen, niets verliezen. Beide sterk, beiden zelfs sterker. Iedereen tevreden, iedereen content. Zowel wie een sterker Vlaanderen wil, als de voorstanders van een sterker België, als de mensen die niet tussen beide willen kiezen, worden door CD&V op de wenken bediend. Deze passé partout past zo breed, dat die bij nader toezien toch enige argwaan moet wekken.

 


Hebben wij, als enigen in de wereld, echt nood aan twee volwaardige en sterke overheden die zo dicht bij elkaar zitten?


 

Het is een zeer goede zaak om een volwaardige overheid te hebben in de categorie van ongeveer, zeg maar, 4 tot 16 miljoen inwoners. Niet te groot, niet te klein. Op mensenmaat maar niet ondermaats. Veel mensen in de wereld hebben zo’n overheid maar inwoners van bijvoorbeeld Luxemburg of California kennen er geen volwaardige binnen die vork. De hele mensheid is dus in te delen in degenen die binnen die strook wél een stevige overheid hebben en degenen die er daar geen hebben. De hele mensheid? Neen, de Belgen hebben binnen die vork twee volwaardige overheden. Of hoe we weer eens uniek zijn in de wereld.

 

Die ‘we stellen iedereen tevreden’-slogan van CD&V is minder goedaardig als hij klinkt. Hebben wij, als enigen in de wereld, echt nood aan twee volwaardige en sterke overheden die zo dicht bij elkaar zitten? Wat CD&V betreft, worden ze best zowaar nog sterker, lees uitgebreider.

 

Als wij met één probleem niet kampen, dan is het wel een gebrek aan overheid. De overkill aan overheid waar we nu al mee zitten, weegt natuurlijk zwaar door. Dat merken we allemaal in ons dagelijks leven aan de hoge overheidskost, overreglementering en voortdurende bevoegdheidsconflicten. Als die overheden nu beide nog sterker moeten worden, dus niet de ene ten koste van de andere maar allebei, dan weten we wie de prijs betaalt: de burger zal zijn ruimte nog verder zien verschrompelen. 

 

Eén overheid en een slank koepeltje voor vrijwillige samenwerking daarboven, zoals N-VA voorstelt, volstaat natuurlijk ruimschoots in die vork 4-16 miljoen. (Confederalisme heet dat.) Daar is iedereen in de wereld het wel over eens. Iedereen? Neen, niet in België, daar kijken de klassieke partijen op geen overheidsapparaat meer of minder.

 

Het doet me denken aan wat een veelvraterige vriend me ooit zei over eten: ‘het moet niet goed zijn, als het maar veel is’. Maak er overheid van en hij is rijp voor een loopbaan bij één van onze klassieke partijen.

 

(Geplaatst op 26 maart 2014. Lees ook dit artikel.)

 

FOTO: geleend van CD&V

 

TIP: Dankzij internet kunnen wij ook veel mensen bereiken buiten de klassieke media om. Help daarbij en deel dit artikel. Gewoon op de knop hieronder drukken.

Labels