Balls of steel

Balls of steel

Zondagsmijmering

Verborgen camera’s; een uitgemolken televisiegenre dat toch steeds weer wordt heruitgevonden. Leerrijk ook, want je kan mensen blijkbaar erg veel aanpraten. Niet allemaal weliswaar… 

 

"Moet je nu horen..." Het is intussen alweer enkele maanden geleden dat collega Zuhal Demir met die woorden en resten van opwinding in de stem een lange monoloog startte. In het stadspark werd haar joggingmoment onderbroken door een bizarre ontmoeting. Het bleek later dat ze was terecht gekomen in een verborgen camera-opname van 2BE. Omdat je maar nooit weet met media en filmmateriaal erg 'creatief' kan worden gemonteerd, woonden we onlangs de opname van het programma in een Leuvense feesttent voor alle zekerheid zelf bij.

 

Er hing een ander sfeertje dan in de coulissen van De Zevende DagTerzake of Reyers laat. Het hout waaruit het publiek was gesneden, kwam uit een ander bos. Balls of Steel bleek het programma te heten. Jawadde, vasthouden aan de bretellen dus want wat moeten we ons daar bij voorstellen? (Tussen 2004 en 2008 liep op Channel 4 onder die naam een serie, leerde later opzoekwerk. In 1997 werd de wereld verblijd met een computergame dat zo heette. 2BE presenteert het nu als 'gloednieuw sketchprogramma'.)

 

De eerste aan het aanwezige publiek vertoonde filmpjes hadden letterlijk en figuurlijk weinig om het lijf. Hopelijk waren ze bedoeld als zaalopwarmers en niet voor antenne. Nadat ons haarfijn uit de doeken was gedaan hoe we als publiek moesten reageren en hoe niet, kwam het echte werk. We zagen de hele uitzending inblikken en kunnen er ons nu dus een oordeel over vellen. Ik vind dat...

 

Hoewel, heb ik daar iets over te vinden? Ik kijk amper televisie en als ik het doe, zap ik zelden weg van Canvas. Ik behoor dus niet tot de doelgroep van 2BE en zodoende is het ook verder van weinig betekenis of het programma me kon overtuigen of niet. Wat ik van pindakaas vind, is ook absoluut irrelevant. Het is misschien een harde waarheid in deze tijden van onbeheerst debatgekletter op sociale media maar soms doet het er niet toe wat we er van denken.

 

Er zaten zeker plezante vondsten in, naast flauwiteiten en versleten pogingen tot 'stout-zijn', soms neigend naar platvloersheid. Je kunt het ook gewoon pretentieloos amusement noemen, in een moeilijke zoektocht naar originaliteit in dat genre...

 


Het is misschien een harde waarheid in deze tijden van onbeheerst debatgekletter op sociale media maar soms doet het er niet toe wat we er van denken.


 

Lap, nu ben ik toch bezig met oordelen; het is dikwijls sterker dan onzelf. 2BE is een commerciële zender en mikt dus op kijkcijfers. Volksverheffing, dat is de taak van de VRT. Als die zich daaraan onttrekt, dan past het wel te reageren. Tegenover 2BE ben ik een derde partij, als het over de VRT gaat betrokken belanghebbende.

 

De reacties van de 'slachtoffers' van de verborgen camera zijn dan weer wel een bedenking waard. Je kan iemand blijkbaar in het publiek van broek doen wisselen; een groep meisjes verlaat morrend, niet begrijpend maar toch gedwee het strand omdat ze teveel kledij zouden dragen.

 

Maar niet elke Vlaming laat zomaar op z'n kop zitten. Zo wekt de manier waarop een jonge vrouw – ze zat naast ons in de studio – een punt zet achter het gesol met haar vriend bewondering. Ze moest er zichzelf voor overwinnen, dat was duidelijk, maar ze deed het wel. Agressiviteit, assertiviteit, gehoorzaamheid, onderdanigheid... het is een lijn waarop de ene zich beter weet te bewegen dan de andere.

 

Agressiviteit en brutale gelijkhebberij zijn kwalen die het samenleven stevig op de proef kunnen stellen. De kranten schotelen er ons met de regelmaat van een klok voorbeelden van voor. Blinde gehoorzaamheid aan wat zich als machthebber presenteert, schrikt het samenleven niet meteen op en haalt de media dan ook zelden. Je moet al naar een populistisch commercieel programma kijken om er nog eens met de ogen op gedrukt te worden. Ook achter zogenaamde commerciële pulp kan potentiële volksverheffing schuil gaan.

 

Oh ja, het onderdeel met Zuhal? Daarvoor waren we dus gegaan. 'Helemaal Zuhal' zullen we zeggen, zonder de sluier te ver te lichten. De naam van het programma paste alvast perfect bij haar passage. Mens én politicus: een mooie combinatie. Binnenkort op 2BE.

 

Geplaatst: zondag 7 september 2014

 

FOTO: het computergame van 1997

 

TIP: Dankzij internet kunnen wij ook veel mensen bereiken buiten de klassieke media om. Help daarbij en deel dit artikel. Gewoon op de knop hieronder drukken.

 

Labels