Slechte uitslag, dan heeft de kiezer ongelijk!

Slechte uitslag, dan heeft de kiezer ongelijk!

 

Als verkiezingen tegenvallen - bijvoorbeeld als blijkt dat klimaatspijbelaars weinig impact hebben op de burger - dan ben je toch gered met de stelling ‘verkiezingen, een val voor idioten’.

 

Onder die titel verklaart de linkse filosoof Thomas Decreus in De Wereld Morgen de opdoffer voor links zondag. Hij put daarbij uit het werk van Jean-Paul Sartre, die verbijsterd vaststelde dat Frankrijk na het Mei ‘68-oproer massaal voor de rechtse generaal de Gaulle koos.

Daarmee neemt links nu de ironische zinssnede van de communist Bertold Brecht over: "Das Volk hat das Vertrauen der Regierung verscherzt. Wäre es da nicht doch einfacher, die Regierung löste das Volk auf und wählte ein anderes?" (Het volk heeft het vertrouwen van de regering verloren. Was het toch niet eenvoudiger als de regering het volk ontbond en een nieuw koos?) Vervang in deze zin ‘regering’ door ‘linkerzijde’ en je zit pal op Decreus’ bizarre hersenspinsel. (Terwijl Brecht, het weze herhaald, zijn sneer wel ironisch bedoelde.)

Dat heb je met dogmatici. Hun denken vormt de Waarheid. Als de kiezer daar van afwijk, is dat de fout van de kiezer. Daarom is dat soort linkerzijde fundamenteel totalitair en ondemocratisch.

Tekst geplaatst op mijn Facebookpagina op 30 mei 2019.

Foto: twee veelzeggende zinssneden uit zijn hersenspinsel.

Labels