Hoe lang wordt de arm van Ankara?

Hoe lang wordt de arm van Ankara?

De partij van president Recep Tayyip Erdogan, AKP, won de herkansing van de Turkse verkiezingen met glans. In juni verspeelde ze haar absolute meerderheid, maar haalde ze de buit weer binnen op 1 november. De AKP mist slechts enkele zetels om het proces op te starten naar een strikt presidentieel regime dat Erdogan alle touwtjes in handen zou geven.

 

“Deze verkiezingen verdienen onze bijzondere aandacht”, zegt Kamerlid Peter De Roover. “Erdogan sprak eerder dit jaar voor 15 000 aanhangers in Hasselt. En bij een geïmproviseerde ‘meeting’ begin oktober in Brussel drongen ruim drieduizend supporters rond de ‘open top’-bus van waaruit hij een toespraak hield. Je kan met enige zin voor cynisme zeggen dat de populairste politicus van dit land de verkiezingen in Turkije won.”

 

De AKP ronselde nadrukkelijk bij ‘Turkse Belgen’. De pro-Koerdische HDP deed dat eveneens, weliswaar op veel bescheidener schaal. Peter De Roover stelde daarover parlementaire vragen. Staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld) vroeg daarop de privacycommissie om uit te vlooien of die adressen volkomen wettelijk werden verzameld.

 

Nederland riep de Turkse ambassadeur daarvoor op het matje. “Als de politiek in Ankara bij tienduizenden inwoners van dit land meer belangstelling wekt dan die in Brussel, dan roept dat vragen op over het deel ‘samen’ in het begrip ‘onze samenleving’”, aldus De Roover.

 

Manipulatie en intimidatie

 

De Turkse verkiezingen zijn ook om redenen van buitenlandse politiek van bijzonder belang. Een goed buitenlands beleid steunt op drie poten: onze waarden en normen, ons belang op korte termijn en dat op lange termijn.

 

“De Turkse politieke situatie botst met een aantal van onze waarden. Buitenlandse waarnemers spreken over ‘manipulatie en intimidatie’ bij de afgelopen verkiezingen. De kritische pers werd gefnuikt en zeker in het oosten, waar de HDP het sterkst staat, verliepen de verkiezingen chaotisch”, weet de Roover. “Een EU-rapport, zowaar pas na de verkiezingen bekend gemaakt, stelt vast dat de persvrijheid en onafhankelijkheid van justitie er in Turkije op achteruit gaan. Ook de positie van de Koerden staat weer sterk onder druk.”

 

Belang op korte en lange termijn

 

Omdat Turkije ruim twee miljoen vluchtelingen uit de regio opvangt en een potentiële bondgenoot is in de strijd tegen IS lijkt het in ons korte termijnbelang om goede maatjes te zijn. Er moeten afspraken worden gemaakt, want wanneer Ankara de deur ook aar een beetje verder opent, neemt de vluchtelingenstroom naar Europa meteen sterk toe.

 

“Toch moeten we ons belang op lange termijn in het oog houden”, waarschuwt Peter De Roover. “Als Europa zich laat chanteren door het dreigement vluchtelingen in te zetten om te destabiliseren, is het einde zoek. Machtsmensen als Erdogan voelen haarscherp aan wanneer ze op zacht vlees stoten. Radeloos beloften doen over lichtere visumverplichtingen of zelfs de toetreding van Turkije bij de Europese Unie, zoals sommige Europese leiders lijken te overwegen, kunnen ons op langere termijn heel zuur opbreken.”

 

Dat een ongeremde Erdogan bovendien de stabiliteit van Turkije in het gedrang brengt, is nog een reden om realistisch maar kritisch om te gaan met dat sleutelland tussen Europa en het Midden-Oosten. 

 


 

Verschenen in het Nieuw-Vlaams Magazine editie november 2015 en hier geplaatst op 2 december 2015.

 

Foto: Het artikel. 

 

TIP: Dankzij internet kunnen wij ook veel mensen bereiken buiten de klassieke media om. Help daarbij en deel dit artikel. Gewoon op de knop hieronder drukken.