'Erkenning Palestina loskoppelen van humanitaire hulp' (De Standaard) / Belgische delegatie op 'inleefbezoek' in Gaza (De Morgen)

'Erkenning Palestina loskoppelen van humanitaire hulp' (De Standaard) / Belgische delegatie op 'inleefbezoek' in Gaza (De Morgen)

De werkreis die ik samen met enkele collega’s politici breng aan Israël en Palestina ontgaat de pers niet. Na ons bezoek aan Gaza kreeg ik telefoon van een journalist van De Standaard en De Morgen. Hieronder kunt u beide artikels lezen.
Zoals u in mijn eigen stuk van 17 februari 2015 al kon lezen, liet het bezoek aan de Gazastrook mij niet onberoerd.

 

De Standaard

 

Op uitnodiging van 11.11.11 en Broederlijk Delen verblijft een tiental parlementsleden deze week in Israël. Gisteren brachten ze een bezoek aan Gaza, om met eigen ogen de schrijnende gevolgen van het Israëlisch-Palestijnse conflict te aanschouwen.

 

Op kamerlid Peter De Roover (N-VA), die afgelopen weekend bekende nog nooit in het gebied te zijn geweest(DS 14 februari), maakte het bezoek veel indruk. Humanitaire actie is dringend nodig, benadrukt hij. Maar die mag niet gekoppeld worden aan de erkenning van Palestina.

 

’Je hebt daar een héél moeilijk politiek probleem, dat morgen niet van de baan zal zijn. Terwijl de humanitaire problemen zich in al hun verstikkende vormen voordoen. We zijn geconfronteerd met de gruwel die het conflict meebrengt, maar tussen de puin­hopen heb ik niet de oplossing ­gevonden.’

 

Hij blijft achter de tekst van ‘zijn’ resolutie staan, die begin deze maand in de Kamer werd goedgekeurd. Die maakt de erkenning van de Palestijnse Staat mogelijk ‘op het ogenblik dat het meest geschikt wordt geacht’. Alles hangt dus af van de evolutie van vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina, hetgeen de linkse oppositie boos deed spreken over ‘de slapste resolutie van de hele EU’.

 

’De erkenning is een - vergeef me de uitdrukking -one shot dat je maar één keer kunt afvuren’, verdedigt de N-VA’er zich. ‘Het gebied is als een porseleinwinkel, onvoorzichtig manoeuvreren kan veel kapotmaken.’ (mju)

 

De Morgen

 

Na het debat in de Kamer over Palestina, gingen een aantal parlementsleden ter plaatse. De Palestijnse kwestie zullen ze nooit meer met dezelfde ogen bekijken.

 

Zwaar onder de indruk waren ze, de parlementsleden die op ‘inleefbezoek’ zijn in Israël en de Palestijnse gebieden. Op uitnodiging van 11.11.11, Broederlijk Delen en Oxfam vertoeven vijf federale en drie Vlaamse parlementsleden nog tot morgen in het Midden-Oosten. Onder hen onder meer Peter De Roover (N-VA), Wouter De Vriendt (Groen), Nele Lijnen (Open Vld) en Meryem Kitir (sp.a). Gisteren op het programma: de Gazastrook.

 

Daar geraken was geen evidentie. Sinds het conflict afgelopen zomer escaleerde, is het voor dergelijke delegatie bijzonder moeilijk om de grens over te steken. Na bemiddeling van de Belgische ambassade kregen de parlementsleden gisteren onverwacht groen licht.

 

Ze bezochten onder meer Shujaiyyah, een buitenwijk van Gazastad. “Vrouwen en kinderen lopen er rond tussen het puin, op de plaats waar ooit hun huis stond”, vertelt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. “Je ziet wat de Israëlische aanval teweegbracht. Een dichtbevolkt gebied is gewoon platgebombardeerd.” Ook zijn N-VA-collega Peter De Roover is zwaar onder de indruk. “Geen twee stenen staan er nog op elkaar. Hier kom je niet ongeschonden uit. Gaza zal voor mij nooit meer dezelfde betekenis hebben.”

 

Wat hen vooral trof, was het contact met de lokale bevolking. “Wat we zien is dat die mensen nauwelijks nog hoop hebben”, zegt De Roover. “Zo creëer je de ideale voedingsbodem voor generatielange haat tegenover Israël”, vult De Vriendt aan. De twee delen hun bekommernis om het lot van de Palestijnen, al zien ze de politieke vertaling anders.

 

Vorige week keurde de Kamer nog een resolutie goed die de Palestijnse staat erkent, “op het ogenblik dat dat het meest geschikt geacht wordt”. Voor de oppositie ging dat lang niet ver genoeg: die wilde een onmiddellijke erkenning. Tijdens de missie werd er nog druk verder gediscussieerd, maar grote positiewijzigingen moeten er niet verwacht worden. “Ik blijf bij mijn standpunt”, zegt De Roover. “Het is niet hier dat de grote politieke beslissingen genomen worden.”

 

ROEL WAUTERS

 

Radio 1

 

Ook de redactie van Radio 1-programma 'Vandaag' belde mij voor een impressie van het bezoek aan Israël en Palesina. Het fragment is hier te beluisteren.

 

 


 

 

Gepubliceerd door De Standaard en De Morgen en te beluisteren via Radio 1 op 18 februari 2015, hier op 25 februari 2015.

 

 

Foto: Gaza op 17 februari 2015

 

 

TIP: Dankzij internet kunnen wij ook veel mensen bereiken buiten de klassieke media om. Help daarbij en deel dit artikel. Gewoon op de knop hieronder drukken.